O UZROCIMA EKSPLOZIJE DARKO TRIFUNOVIĆ: "Ne bih isključio sabotažu"
Printscreen

Ali, Čačani kažu da su bežali iz kuća u okolini tog pogona, drugi su proveli noć u podrumima, kolone automobila su prolazile kroz grad - situacija je, kako je jedan od stanovnika to opisao, bila kao u ratu.

Prof. dr Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost kazao je za TV Prva da će moći da se uđe na mesto nesreće tek 24 sata nakon poslednje eksplozije.

"Hvala Bogu da niko nije stradao. 24 sata posle zadnje eksplozija, može da se uđe kako bi vatrogasci lokalizovali požar i sprečili eventualno još neki incident, s obzirom da fabrika prozivodi municije.

Incidenti u ovoj fabrici registrovani su 2010, 2013. i 2019. godine, a Trifunović je istakao da je tada došlo do incidenta, jer proizvodni pogoni nisu dovoljno obezbeđeni.

"Ovde treba sačekati istragu. Uvek je u pitanju ljudski faktor, ali ne treba isključiti i sabotažu. Tri incidenta u kratkom vremenu i to na trakama proizvodnje... Ovo otvara još jedno pitanje - ona se nalazi u neposrednoj blizini centra grada. Da li je ovo nemar, šta je u pitanju? Plašim se da neko u kontroli je podbacio", objasnio je Trifunović.

On ističe da bi ovu fabrika i slična postrojena trebalo udaljiti od grada i obezbediti.

„Životi građana su ugroženi. Ko je dozovlio građevinske dozvole da se grade kuće u blizini fabrike? Ovo treba da posluži kao inicijalna kapisla da se ove fabrike izmeste. Fabrike su i pre 90-ih radile punim kapacitetom. Od 90-e do danas, obuka je znatno unapređena i do tada nije bilo toliko incidenata. Da li je popustila disciplina, ili menadžerski deo za bezbednost?“, pita se ovaj stručnjak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading