SRBIJA GAZI HRABRIM KORACIMA Preko 300 građana iz osetljivih grupa dobilo posao, polovinu čine žene
Rina

„Pilotirani su i modeli koji se mogu primeniti u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji i na taj način doprineti boljoj osposobljenosti i pozicioniranju građana iz osetljivih grupa na tržištu rada i njihovoj uključenosti u društvo. Jačanjem sinergije i koordinacije institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, organizacija civilnog društva i regionalnih razvojnih agencija, unapređeno je i sprovođenje i praćenje mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine,“ objasnila je povodom završetka druge faze Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, Aleksandra Dimić Ugrinaj, vođa programa koji u okviru Nemačke Razvojne Saradnje sprovodi GIZ.

Projekti u okviru Inicijative za inkluziju faza 2 pokrenuti su sa namerom da se pruži podrška gradovima i opštinama Srbije u njihovim naporima da razviju inovativna i održiva rešenja za zapošljavanje marginalizovanih i teško zapošljivih grupa, sa posebnim naglaskom na povoljne uslove zapošljavanja za povratnike iz EU i drugih stranih zemalja, Rome i druge teško zapošljive društvene grupe poput mladih, samohranih roditelja, osoba iz ruralnih sredina.

Na javni konkurs se prijavilo 50 gradova i opština sa zanimljivim predlozima projekata, među kojima je odabrano devet. Svi projekti realizovani su uspešno, a rezultati ostvareni u pojedinim gradovima i opštinama su iznad naših očekivanja,” objasnio je Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Antić, zahvalio se svim učesnicima projekta i naglasio da se ozbiljnost države i njeni potencijali za razvoj pokazuju kroz odnos prema marginalizovanim grupama.

“Ovakve aktivnosti podižu opšti nivo državnog i društvenog razvoja i doprinose evroatlantskim integracijama Srbije,” zaključio je Antić. 

Partnersku podršku sprovođenju aktivnosti Inicijative za inkluziju Faza 2 pružilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a aktivnosti Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji sprovode se od 2018.godine u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading