STRUČNJAK Srpski dr Haus leči Engleze!
Foto: privatna arhiva

 

Otišao iz Srbije 1991. kao politički emigrant i postao priznati doktor u Engleskoj! Posle 30 godina, koliko je već ’preko bare’, London je za Beograđanina dr Gorana Narančića postao drugi dom. Specijalizirao je infektivne bolesti, a radi kao doktor opšte medicine u Hitnoj pomoći u Londonu i vodi tim dijagnostičara.  

Posle ukidanja gotovo svih restrikcija vezanih za pandemiju koronavirusa, 19. jula ove godine, koji je nazvan danom slobode, dr Narančić je doputovao u Beograd. Zatekli smo ga u kabinetu šefa katedre za anatomiju prof. dr Lasla Puškaša, koji mu je poklonio jubilarno izdanje „Anatomije čoveka“ objavljeno povodom 100 godina postojanja Instituta za anatomiju.

Englezi iz straha nisu izlazili iz kuća!

Naš zemljak navodi da su Englezi bili u panici prilikom prvog talasa virusa i da bukvalno nisu izlazili napolje.

 - Na početku epidemije sam vozom krenuo na periferiju Londona. Tek kada sam stigao i izašao napolje, video sam da neme žive duše! Voz je imao 12 vagona, a bio je potpuno prazan! Bio sam u čudu i nisam mogao da verujem da se toliko plaše - kaže naš lekar.    

U razgovoru za Alo! dr Narančić otkriva da je šest puta izlazio na ispit za nostrifikaciju diplome stečene na Medicinskom fakultetu u Beogradu i da je mnogo učio, ali da se nimalo ne kaje jer radi posao koji voli.

STRUČNJAK Srpski dr Haus leči Engleze!

Foto: privatna arhiva

Selfi sa školskim drugom prof. dr Lasom Puškašem Foto: Privatna arhiva

- Politički azil sam dobio posle sedam godina, a isto toliko mi je trebalo da mi priznaju srpsku diplomu. Otišao sam kao doktor, a ispostavilo se da sam tamo niko i ništa, jer u Velikoj Britaniji prolaze samo lekari koji imaju englesku diplomu! Polaganje za nostrifikaciju diplome košta oko 500-600 funti, a od 100 ljudi prođe dvoje! Šest puta sam izlazio, oči su mi ispale od učenja, jer oni posle pismenog i usmenog dela procenjuju ličnost i dovoljno je da nekome iz komisije niste simpatični, pa da vas otkače. Tamo samo bogati studiraju medicinu! Jedna od njihovih poslovica glasi: „Britanska pravda je otvorena za svakoga kao i Ric hotel“, a tako je i u obrazovanju, što znači da mogu da prođu samo oni koji imaju para da plate nostrifikaciju - kaže dr Narančić, i navodi da je po dolasku u London radio u piljarnici kod našeg zemljaka da bi mogao da plati iznajmljenu sobu, kupio knjige i finansira ispite.

STRUČNJAK Srpski dr Haus leči Engleze!

Foto: privatna arhiva

Demonstracije u Beogradu 1991. foto: MUP

Ložio se na Vuka Draškovića i gađao oklopna vozila    

Doktor kaže da je 1991. bio član SPO i da se u to vreme „ložio na Vuka Draškovića“, a da je iz zemlje otišao kada je video da su u stranku došli kriminalci.

- Učestvovao sam u demonstracijama 1991. godine u Beogradu, a otišao sam 29. novembra iste godine, na Dan republike. Bio sam idealista koji je hteo da menja svet... Čak sam bacao uložak žardinjere na oklopna vozila koja su razbijala demonstrante, ali sam shvatio da sam budala... Razočarao sam se kada sam video da političari propagiraju jedno, a rade drugo. U Engleskoj svakog stranca upozore da ne žele probleme u ustanovi u kojoj radi i da je zabranjeno propagiranje bilo kakve politike. U Londonu ima dosta lekara iz bivše Jugoslavije. Radim i s Hrvatima i s Bosancima. Svi se dobro slažemo, što je dokaz da bratstvo i jedinstvo nije umrlo! - poručuje dr Narančić.  

 

 

- Meni su virusi bili „prva ljubav“ još na početku studiranja. Uništavanje i kontrola uljeza u ljudskom organizmu za mene su najveći izazov. Sve je hemija, a hemija može da se kontroliše 100 odsto! To što mi ne znamo lek za rak - ne znači da on ne postoji! Međutim, u Engleskoj je lakše ući u mafiju nego u farmaceutsku industriju jer je presudna veza! Taj posao tražim otkad sam u Engleskoj. Pre pet godina je žena iz jedne agencije za zapošljavanje videla oglas za posao medicinskog savetnika, koji je izgledao kao da je napisan za mene. Tražili su doktora s iskustvom u farmaceutskoj industriji, a ja sam pre napuštanja Srbije kratko radio u „Galenici“ i bio sam ubeđen da će me primiti. Međutim, posao je dobio čovek koji je na Oksfordu završio geografiju! Kada sam se raspitao, rekli su mi da je imao dobre preporuke, šta god to značilo, tako da mi je to bio poslednji pokušaj - priča naš zemljak koji je kratko bio saradnik u londonskoj grupi koja je testirala lek „varfarin“, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

STRUČNJAK Srpski dr Haus leči Engleze!

Foto: privatna arhiva

Goran Narančić na Trgu Milana Mladenovića Foto: Privatna arhiva

- Ranije je bilo potrebno da prođe pet godina testiranja za svaki novi lek i da se njegovo dejstvo ispita na 15.000 ljudi. Međutim, sada se novi medikament izbacuje posle samo tri meseca. Traženje leka za koronu je nažalost otvoreni eksperiment na ljudima! Recimo „remdesivir“ je bio odobren kao prvo sredstvo za lečenje kovida, a onda je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da se ne preporučuje za hospitalizovane pacijente zaražene koronavirusom, nezavisno od težine bolesti, jer nema dokaza da smanjuje smrtnost ili potrebu za respiratorom. Prvo se činilo da je idealan i ja sam ga prepisivao, ali se ispostavilo da „radi“ na stolu u laboratoriji, ali ne i u venama. U većini slučajeva se daje praktično iz sažaljenja da pacijentu ublaži bolove - objašnjava dr Narančić, koji sada radi u londonskoj Hitnoj pomoći.

- Meni prosleđuju pacijente kod kojih ne mogu da ustanove od čega boluju. U prvoj pomoći mogu da borave samo jedan dan, a onda ih prebacuju u medicinski deo gde se utvrđuje tačna dijagnoza i gde mogu da ostanu najviše tri dana. U Hitnoj pomoći svi nose medicinske uniforme, dok ja radim u civilu - navodi doktor zbog čega nas je asocirao na dr Hausa, glavnog lika istoimene američke televizijske serije, koji vodi tim dijagnostičara. 

Na pitanje koliko je korona opasna i da li se on vakcinisao, dr Narančić otvoreno kaže da je bio u velikoj dilemi.

 - Ovaj virus je rođeni brat SARS -a. Kada treba da odlučimo da li se vakcinisati ili ne, zapravo smo u situaciji da od dva zla biramo manje. Na kraju sam prelomio i primio vakcinu astra-zeneka. Poredio sam prednosti i mane i tako doneo konačnu odluku. Imam ćerku od 15 godina i kada je data preporuka za vakcinaciju dece, iznova sam bio na mukama - objasnio nam je doktor. Neposredno posle našeg razgovora zazvonio mu je mobilni telefon, a posle kratkog razgovora samo je izgovorio: „Ne mogu da verujem!“

 - Ćerka mi je upravo javila da joj je školska drugarica, inače Poljakinja, prenela virus i da je test potvrdio da je pozitivna na koronu. U sredu sam planirao da se vratim u London, zbog obaveza koje treba da obavim u Beogradu... Nadam se da se stanje moje ćerke do tada neće iskomplikovati - rekao je na kraju dr Narančić, a mi smo njegovoj ćerki poželeli brzo ozdravljenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading