ZAŠTO SE ZEMLJOTRES U MLADENOVCU VIŠE ČUO NEGO OSETIO Seizmolozi otkrivaju ima li razloga da strahujemo od snažnijih potresa
Printscreen

Taj zemljotres je bilo najjače podrhtavanje tla u Srbiji ove godine, čak 3,7 stepeni Rihterove skale. Seizmolozi kažu da je to u poslednje dve decenije najjači zemljotres u okolini Beograda.

Snežana živi na poslednjem spratu zgrade u centru Mladenovca. Samo što je zaspala, sve je počelo da se ljulja.

- Ormani počinju da se tresu, da se otvaraju vrata, lupkaju zatvorena vrata, štokovi su se i vrata drmali. Srećom što je to kratko trajalo i sad mi se diže kosa na glavi - kaže Snežana Petrović.

- Zgrada je starija, bar tako kažu da se ranije mnogo bolje gradilo, tako da nisam imao problema - navodi jedan Mladenovčanin.

- Meni nije bilo prijatno, da budem iskren, spavao sam i u trenerci ako ne daj bože ponovo bude bilo nešto da mogu brzinski da iskočim napolje - ističe Vanja Stanković.

ZAŠTO SE ZEMLJOTRES U MLADENOVCU VIŠE ČUO NEGO OSETIO Seizmolozi otkrivaju ima li razloga da strahujemo od snažnijih potresa

Foto: Printscreen/instagram

 

Nisu spavali ni Mladenovčani koji žive u kućama.

- Počelo je da ljulja, skočila sam napolje da izađem, muž iz kupatila prao zube. Svi smo istrčali napolje dva sina, snaja sa decom, ovde komšiluk, čuje se galama, svi smo izašli. Nismo posle smeli da zaspimo, ležali smo na krevet koliko da ležimo, plašili se da opet ne krene - navodi Dragica Radulović.

Svi su nam rekli da su čuli buku i tutnjavu.

- Kao udarac neki se osetio, ne samo ono ljuljanje, nego se i čuo udarac neki, tako da u prvom momentu sam mislio da je nešto palo - opisuje stanovnik Mladenovca.

- Čuo se zvuk kao da je neko teretno jako vozilo udarilo u kuću, takav prasak se čuo i zaista je zatreslo, skočili su ukućani, živi nas više u kući, sleteli smo dole - naglašava Olivera Marković.

Stručnjaci objašnjavaju da zvuk koji prati zemljotres označava udaljenost od epicentra.

ZAŠTO SE ZEMLJOTRES U MLADENOVCU VIŠE ČUO NEGO OSETIO Seizmolozi otkrivaju ima li razloga da strahujemo od snažnijih potresa

Printscreen

 

- Ako čuje zvuk koji nalikuje pucnju onda je stvarno u neposrednom okruženju ili na mestu gde je epicentar, odnosno da negde ispod njega je krenuo zemljotres. Kada čuje grmljavinu onda to znači da se zemljotres nalazi na nekoliko kilometara najverovatnije od mesta gde je on - objašnjava Slavica Radovanović, seizmolog.

Poslednji veći potres u okolini Beograda bio je 2001. godine u Barajevu. Seizmička aktivnost u zoni Kosmaja prethodila je velikom zemljotresu u Lazarevcu.

- Da li će se istorija potpuno ponoviti to je malo verovatno, da će se zemljotres dogoditi na istom mestu takođe sigurno neće, ali da je ovaj prostor Srbije onaj prostor u kome ćemo mi u budućnosti imati neki jak zemljotres to je gotovo izvesno. Kada će taj period biti – to je ono što niko pouzdano ne može da kaže - dodaje Radovanovićeva.

Instrumenti su pokazali da je zemljotres u Mladenovcu imao magnitudu 3,7 jedinica Rihterove skale, što bi odgovoralo intenzitetu od pet stepeni Merkalijeve skale. Epicentar je bio na dubini od oko 13 kilometara, u rasedu jugozapadno od Kosmaja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Goca

01.11.2021 18:57

zato sto to nije bio prirodni zemljotres...