daljinski
Foto: Promo/Shutterstock

Građane Srbije od Nove Godine očekuje nestašica televizora, laptopova, računara i ostale tehničke robe, najavljuju trgovci! Oni tvrde da su zalihe na domaćem tržištu već sada na minimumu, da će potrajati samo do kraja godine, a da će potom, zbog aktuelne energetske krize i otežanog transporta usled epidemije korone, biti mnogo teže uvesti nove kontigente, naročito onih jeftinijih uređaja.

Skuplje za 40 odsto

Prema rečima prodavaca, mnoge fabrike, posebno u Kini, prestale su da rade i isporučuju tehniku zbog skoka cena na tržištu energenata, a isto je i sa transportom, koji je takođe poskupeo. Zbog toga su trgovci bili prinuđeni da podugnu cene još pre nekoliko meseci, pa je određena tehnička roba sada skupla i do 40 odsto u odnosu na 2020. godinu. Najviše su poskupeli proizvodi iz nižeg cenovnog ranga, pa se tako televizori koji su pre krize koštali 10.000 dinara sada ne mogu naći za manje od 14.000.

Predrag Manojlović iz "Gigatrona" kaže da ne treba očekivati novi skok cena, ali da će nestašice i te kako biti, kao i smanjenog izbora proizvoda.

- Zbog energetske krize u Kini neke fabrike su u potpunosti prestale sa radom. Zbog tog globalnog problema možemo doći u situaciju da u Srbijipojedine robe nema u ponudi ili da na lageru imamo manji broj proizvoda nižih cena i sličnih karakteristika nego što je to do sad bio slučaj - objašnjava on.

Manojlović kaže da je tehnika već poskupela u Srbiji i da su u cenu uračunati povećani troškovi transporta uslovljeno situacijom na svetskom tržištu.

- Pre korone transport jednog kontejnera koštao je dve-tri hiljade dolara, a sad ovom trenutku se plaća između 18.000 i 20.000 dolara. Ovo se odnosi na gabaritne proizvode niske vrednosti, pa su trgovci prinuđeni da smanje uvoz takve robe. Zato su potrošači prošle godine najjeftiniji televizor mogli da kupe već za 9.990 dinara, dok je ove godine isti košta 14.000 dinara!

Koriste priliku

- Trgovci uvek gledaju da ostvare što veći profit u nekom dužem roku.Iskoristili su krizu sa energentima da odmah počnu da pričaju o nestašici i poskupljenjima. Pitanje je da li ta kriza koja se dešava u inostranstvu baš toliko direktno utiče na nas. Nemamo načina da proverimo, ali se nadam da neće svaka kriza odmah da se prelije na naše televizore - navodi ekonomista Mlađen Kovačević.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading