POLICIJSKI PSI U AKCIJI! Obale Save i Dunava kriju tragove Matejevog nestanka
Alo!/Masanori Jošida/Instagram

Pitanja o slučaju Periša je mnogo, kako je i zašto nestao mladi Splićanin i dalje je i za njegovu porodicu, ali i istražitelje - najveća misterija. Još uvek nema potvrde da li su izolovani otisci i DNK sa ograde, kao i da li se ti otisci podudaraju sa Periševim otiscima.

Podsetimo, Matej Periš (27) je nestao u noći između 30. i 31. januara nakon što je to veče bio u klubu "Gotik" savskom šetalištu u centru Beograda.

Od kako je prijavljen nestanak Mateja, srpska policija je na nogama. Pretražuju se Sava i Dunav, a prema poslednjim informacijama, potraga je proširena sve do Pančeva, pa i Smedereva. Policija koristi sva dostupna sredstva i resurse kako bi se nestali mladić što pre pronašao, a sedmog dana potrage za nestalim Matejem Perišem uključeni su i policijski psi sa vodičima iz Policijske brigade.

O upotrebi pasa tragača koje srpska policija koristi tragajući za Matejom Perišem, novinari portala Index.hr su razgovarali sa Stjepanom Kosom, vlasnikom detektivske agencije koji je dosad obučio više od 3.000 pasa raznih specijalnosti i namena.

Školovao je i pse za otkrivanje karcinoma preko uzorka urina, a bio je načelnik Odeljenja za zaštitno-tragačke pse na Policijskoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske od 1996. do 2002. godine.

- Psi tragači koje koristi policija u okruženju dele se na pse koji prate trag sa tla i destrukciju na tlu ili drugim podlogama, tzv. vrući trag.

Kod takvih pasa tragača bitno je što su njihovi rezultati učinkoviti do otprilike 24 sata, a to zavisi od nekoliko parametara - vazdušnog pritiska, smeru vetra, uvežbanosti psa, uvežbanosti psa i vodiča kao tima i sl.

Osim tih, kako kaže Kos, koriste se i psi koji prate trag individualnog mirisa. Njihova upotreba, vremenski je daleko duža. Za upotrebu takvih pasa značajno je da je potreban izolovani individualni miris, objekta traganja - ljudi, životinje, predmeti.

Vrlo je bitno da se za takvo traganje, ako se radi o živim bićima, prikupi proverena informacija o viđenju ukoliko je to moguće, što znatno produžuje primenu takvih pasa tragača.

Prednost pasa tragača koji rade po individualnom mirisu je ta što psi prikupljaju mirisne čestice i iz vazduha, a ne samo sa tla - kaže Kos.

Podsetimo, dva nemačka ovčara, četvorogodišnji Olaf i jednoipogodišnji Aki Maki, u četvrtak su od jutra pretraživali obalu u dužini od oko dva kilometra, od restorana "Sava Nova" do ušća Save u Dunav, ispod spomenika na Kalemegdanu. Olaf je, inače, bio pronašao telo pevačice Jelene Marjanović koja je ubijena u Borči.

- Pretraživali smo i drugu obale Save, a prošli smo i Ratno ostrvo, ali zasad nema rezultata. Ovo su inače psi koji imaju dva sertifikata. Kad bi vas onjušio i kad biste otišli dva kilometra dalje, on bi vas pronašao - rekao je vodič pasa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading