Cene turističkih aranžmana rašće i tokom leta! Doplate mnoge veće nego prethodnih godina
Alo

Cene turističkih aranžmana su podložne promenama zbog skupljeg goriva, a putnici o tome moraju biti obavešteni najkasnije 20 dana pre početka putovanja. U slučaju da doplata prelazi osam odsto vrednosti uplaćenog aranžmana, putnik ima pravo da otkaže polazak.

Doplata za avio-prevoz do grčkih ostrva je u proseku veća od 30 do 35 evra, za Tursku 40 evra, a za Egipat 50 evra.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za Alo! je objasnio da ukoliko agencija ima neko veće povećanje, ili je manje od 20 dana do polaska, putnik ima pravo da otkaže aranžman i agencija je dužna da vrati novac u roku od 15 dana.

Cene turističkih aranžmana rašće i tokom leta! Doplate mnoge veće nego prethodnih godina

Alo

 

 

On je rekao da su doplate ove godine jako visoke u odnosu na prethodne.

- Nikada nije bilo ovako, doplate smo imali svih ovih godina i nije ovo ništa novo, one su bile od pet do 15 evra, a zbog drastičnog skoka cene goriva sada su do 50 evra - naveo je Seničić, istakavši da cena avio-karata nema mnogo veze sa agencijama nego sa avio-kompanijama koje iznajmljuju avione za čarter letove.

Dodao je da je do znatno manje poskupeo autobuski prevoz jer su cene goriva pod kontrolom države.

- Autobuski prevoz sada košta od 60 do 65 evra, dok je prošle godine bio između 50 i 55 evra - rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Cene turističkih aranžmana rašće i tokom leta! Doplate mnoge veće nego prethodnih godina

Pixabay

 

 

Stamenka Mirčić, koja je otputovala na Santorini, izjavila je za Alo! da nije imala doplatu aranžmana jer kako su joj rekli u agenciji, poskupljenje se odnosi na čarter letove, a ona je otputovala direktnom linijom avio-prevoznika „Viz-er“. Svoju kartu je dobila na mejl četiri dana pre polaska.

- Putovanje je već dovoljno skupo i prilično sam se potrošila tokom pripreme za put, da su mi tražili još i doplatu, mislim da bih odustala. Sva sreća - nisu. Inače, iznerviralo me je to što sam imala obavezu da kartu odštampam, prvi put u životu! Svuda sam putovala samo sa telefonom, a sada izmišljaju nešto - kaže ona za Alo!

Cene turističkih aranžmana rašće i tokom leta! Doplate mnoge veće nego prethodnih godina

Alo

 

 

Generalni direktor Turističke agencije „Euroturs“ iz Niša Milan Petković u izjavi za Alo! kaže da su cene aranžmana povećali posle poskupljenja goriva.

- Usled velikih promena cene goriva, korekcija avio-karata je bila neminovna. Mi nismo tražili doplatu za već uplaćena putovanja, ali smo za nove aranžmane predvideli veću cenu da ne bismo došli u situaciju da od putnika tražimo naknadno još novca - rekao je Petković, i dodao da strahuje da će gorivo poskupeti i tokom leta i da niko ne garantuje ovu cenu karata.

Prema njegovim rečima, karte za avio-prevoz su sada više od 50 do 100 evra, a za autobuski prevoz od 10 do 20 evra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading