MINISTARKA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA Tatjana Matić: Devizni priliv od turizma veći za 45 odsto
Tanjug

Posmatrajući broj noćenja, stranaca ima za 97,6 odsto više nego 2021. Najveći broj gostiju dolazi iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Turske.

Ministarka je rekla da su vaučeri znatno doprineli razvoju turističke privrede u Srbiji i unapredili mnoge domaće destinacije. Navela je da je do sada  podeljeno više od 230.000 vaučera,180.000 vaučera vrednosti od 15.000 dinara i 50.000 vaučera od 10.000 dinara.

Prema njenim rečima, Lukovska banja i Prolom banja doživljavaju pravi procvat ove sezone i sigurno je da će ona biti najuspešnija zahvaljujući vaučerima.

- Suočili smo se sa problemom nedostatka turističkih kapaciteta i zato smo produžili rok za korišćenje vaučera do 30. novembra - rekla je Matićeva za „Večernje novosti“, i podsetila da ugostitelji mogu da predaju zahtev za refundaciju do 10. decembra.

MINISTARKA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA Tatjana Matić: Devizni priliv od turizma veći za 45 odsto

Tanjug

 

Ona je objasnila da ministarstvo na čijem je čelu ne može da utiče na ugostitelje koji su drastično podigli cene smeštaja pošto je povećan iznos vaučera, jer je zakonom utvrđeno da se cene formiraju slobodno.

Ministarka Matić je naglasila da bez infrastrukture nema razvoja turizma.

- Srećni smo i da se mreža aerodroma po Srbiji razvija, kao i beogradski aerodrom. Verujemo da će se azijsko tržište još otvarati, pogotovo posle obnovljenog direktnog leta iz Kine - rekla je, i dodala da je Srbija vrlo popularna kao destinacija u Južnoj Koreji.

Da bismo se pozicionirali na azijskom tržištu potrebno je regionalno povezivanje, a za privlačenje dalekih tržišta dobra je i korisna inicijativa Otvoreni Balkan, zaključila je Tatjana Matić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading