MOJ BEOGRAD Sanja Lubardić, već četvrt veka uređuje i vodi jutarnji program TV Studija B: Ceo moj život smešten je u tri gradske ulice
Alo/Privatna arhiva

Ponosna sam na sve humanitarne akcije koje Studio B organizuje, od lečenja i školovanja dece do pomoći starima i Beograđanima sa društvene margine, kaže za Alo! Sanja Lubardić, urednik Gradskog programa ove televizije. A kada je neko više od četvrtine veka posvećen jednom gradu, kao što je to Sanja, četvrta generacija Beograđana, zna ga u dušu, pa nam je otkrila šta je to što voli, šta je nervira i u koje doba dana je Beograd najlepši…

Tajanstven, silan, besmrtan..

- Volim ga zbog onoga što je veliki Crnjanski u „Lamentu nad Beogradom” ispevao kao „Ti, međutim, stojiš nad širokom rekom, nad ravnicom plodnom, tvrd, uzdignut kao štit…” U toj, bez sumnje, najboljoj pesmi na srpskom jeziku izrečena je sva suština sile i lepote Beograda i kad god nekome moram da objasnim šta je i kakav je Beograd i zašto ga volim ja citiram Crnjanskog. Doduše, ponekad su prikladniji Duško Radović i Momo Kapor, ali je težinu, misteriju i duh Beograda najbolje uhvatio Crnjanski koji je prošao ceo svet i mogao da bira gde će da živi, kao i ja, a odabrao je da živi, ali i da umre u Beogradu. Osim što je silan, tajnovit i besmrtan, Beograd volim i zato što me čini srećnom. Kad hodam ulicama Beograda često se osećam kao da sam se upravo zaljubila.

MOJ BEOGRAD Sanja Lubardić, već četvrt veka uređuje i vodi jutarnji program TV Studija B: Ceo moj život smešten je u tri gradske ulice

Alo/Privatna arhiva

 

Koja su mi najdraža mesta u gradu, šta me vezuje za njih…

- Omiljeni su mi obe obale Dunava: Kalemegdan, Donji Dorćol, Leva obala, Višnjička banja. Omiljena mi je ulica Kralja Petra, čija kaldrma spaja Savu i Dunav, gde su živeli Jevreji i Dubrovčani, koja postoji od praistorije i u kojoj su svoje mesto našle sve tri velike religije: hrišćanstvo, judaizam i islam, u kojoj su sve moje najdraže radnjice i zanatlije. Tu živim, tu sam išla u školu, tu odrasta moja ćerka, tu živi kum koji me krstio u Nevskom, tu je radio moj tata, i moj deda. Ceo moj život, od rođenja do danas, dešava se u svega tri beogradske ulice.

Fali nam kultura sećanja

- Ovaj naš lepi grad je nepresušni izvor tema. Ono što na Studiju B svakoga dana uspešno radimo jeste da pomažemo da Beograđani žive bolje i dostojanstvenije, da se popravi ono što se pokvarilo, da se podigne ono što se srušilo, da se očisti ono što je neko uprljao. Ponosna sam na sve humanitarne akcije koje Studio B organizuje, od lečenja i školovanja dece do pomoći starima i Beograđanima sa društvene margine. Ono što želim da razvijemo jeste lokalna kultura sećanja i poštovanje prema ljudima koji su u Beogradu živeli pre nas. Njima dugujemo što imamo ovaj divni grad, a da biste to razumeli ne morate generacijama da živite u Beogradu. Mada ja ponekad namerno ističem da sam četvrta generacija Beograđana i da smo porodično čvrsto rešeni da ne damo ovaj naš grad.

Nerviraju me nezahvalni dođoši

- Nerviraju me ljudi koji se dosele u Beograd, a onda kritikuju i vređaju grad koji ih je primio, školovao, zaposlio, udomio. Sa tim se suočavamo od nesrećnih 90-ih i taj oblik nezahvalnosti prema mom gradu me jako boli. Nerviraju me oni koji ne poštuju Beograd i neće da mu se prilagode, od toga da ne plaćaju prevoz do toga da zauzimaju njegove obale. Nerviraju me grafiti, bahato parkiranje, pseći izmet na ulicama, guranje preko reda, deponije.

MOJ BEOGRAD Sanja Lubardić, već četvrt veka uređuje i vodi jutarnji program TV Studija B: Ceo moj život smešten je u tri gradske ulice

Alo/Privatna arhiva

 

U „zlatni sat, suncem okupan”...

Beograd je najlepši kad sviće i u suton, ili što bi rekla Bisera u taj „zlatni sat, suncem okupan”. Ujutru je prazan, čist i mlad, predveče setan i zavodljiv.

Moraš da ga voliš sa svim manama!

- Četiri godine živela sam pola vremena u Kanadi, pola u Beogradu. I kad je došao trenutak da se donese konačna odluka Kalgari ili Beograd, ja nisam imala ni najmanju dilemu. Izabrala sam Beograd. I to ne zbog porodice, jer porodica može da se preseli, nego zbog samog grada i njegove širine i energije koja je za mene izvor života i radosti. Najveća prednost Beograda je što na relativno malom prostoru imate dostupno i uglavnom besplatno vrhunsko obrazovanje, zdravstvo, svetsku kulturu i muzeje, građanski aktivizam, istoriju, biznis, sport, domaću hranu, prirodu, a pritom ste savršeno bezbedni i lako se krećete, čak i ako niste vozač. Beograd je dovoljno veliki da u njemu budete potpuno slobodni i dovoljno mali da poznajete sve ljude koji vam u životu mogu zatrebati za bilo šta, dovoljno evropski i dovoljno srpski, dovoljno boemski i dovoljno poslovan. Kao i svim velikim evropskim gradovima, možete da mu nađete hiljadu mana, ali uprkos njima, i baš sa njima, morate da ga volite.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading