VOZAČI, PAŽNJA Lanci za sneg su obavezni od ovog datuma, ko nema platiće paprenu kaznu
Jutjub/ RELAXING EXPERIMENTS

Ako planirate da praznike provedete van grada, a posebno ako je neki planinski centar vaša destinacija, onda morati imati u kolima i lance za točkove. Osim zimskih guma, i ovaj set je obavezan deo zimske opreme, od 1. novembra do 1. aprila, ako putujete van mesta prebivališta u planine.

Korišćenje lanaca je obavezno ako naiđete na saobraćajni znak kojim se propisuje njihova upotreba, ali i na bilo kom putu pod ledom ili debljim slojem snega. Dakle, velika je verovatnoća da će do planinskog vrha morati barem jednom da ih montirate.

Kod automobila s pogonom na prednjim ili na svim točkovima, lance treba postaviti na prednje točkove, dok kod automobila koji imaju pogon na zadnjim točkovima postoje dve mogućnosti.

Bezbednija i skuplja opcija je da montiranje lanaca na svim točkovima, a jeftinija ali i manje bezbedna opcija jeste montiranje samo na zadnjim točkovima.

Sa lancima, maksimalna dozvoljena brzina iznosi 50 kilometara na sat.

Koliko sve to košta

Lanci za sneg su sastavni deo zimske opreme ali kako nisu neophodni za vožnju u naselju, većina vozača ih ni ne poseduje. Praktikuje se "pozajmljivanje" kada se krene na skijanje ili u planinske krajeve.

Ako ovo radite obavezno ispoštujte prvo pravilo - pregledajte koje su dimenzije vaših pneumatika.

Cena ovog proizvoda zavisi od kompatibilnosti sa dimenzijama pneumatika, kvaliteta samih lanaca i njihove debljine. Cene se kreću od 1.500 rsd pa do 8.000 rsd.

Kada i gde su lanci obavezni

Odgovor na pitanje koje muči mnoge vozače - šta je od zimske opreme obavezno, pored zimskih guma, po snegu i ledu su - lanci.

Ipak, lanci su potrebni samo za vožnju u snežnim uslovima van naselja. Obavezu da imaju lance za sneg nemaju vozači koji saobraćaju u naselju. Lanci za sneg postavljaju se na delu puta koji je pod snegom i gde postoji oznaka da je dozvoljeno korišćenja takve opreme ili na kolovozu pod snegom van naselja.

AKO vozač ne poseduje zimske gume, saobraćajna policija može naplatiti kaznu od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice i 100.000 do 800.000 za pravno lice.

U slučaju saobraćajne nezgode, zato što vozilo nema zimske gume, vozač i vlasnik moraju sami da plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da bude i više više miliona dinara.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
janos

14.12.2022 17:13

kakve veze imaju zimske gume sa lancima? Autoput Beograd -Nis mora da bude ociscen od snega i leda, lanci nisu bavezni (put se placa zato mora i da bude ociscen a lanci bi ostetili i put i auto,)