NA DANAŠNJI DAN: 1. marta 1878. pobedom Srbije završen je drugi srpsko-turski rat
Foto: Shutterstock

1878. Pobedom Srbije završen je drugi srpsko-turski rat. Srbija je dobila četiri nova okruga i međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, u junu iste godine.

1891. Rođen je Stanislav Vinaver, jedan od najznačajnijih autora moderne srpske književnosti posle Prvog svetskog rata.

1919. U Beogradu se sastao prvi jugoslovenski parlament Privremeno narodno predstavništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je bilo 296 poslanika, postavljenih ukazom vlade.

Crkveni kalendar

Sveti Pamfil, Porfirije i ostalih 12 mučenika

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Pamfila, Porfirija i još 12 mučenika, ranohrišćanskih svetitelja, koji su zajedno postradali u vreme cara Dioklecijana 309. godine. Pamfil je bio prezviter crkve u Kesariji Palestinskoj, ispravio je tekst Novog zaveta od grešaka raznih prepisivača; Valent, đakon, odličan poznavalac Svetog pisma; Pavle, hrišćanin, častan i ugledan, Ilija, Isaija, Jeremija, Samuil i Danilo, petorica braće, rodom iz Misira, koji su se vraćali iz rudnika Kilikijskih gde su bili po osudi. Tu su i Porfirije, koji je zatražio njihova tela da ih sahrani, Selevkije, koji je prišao i poljubio mučenike pre nego što su posečeni, Teodul i Julijan, koji su celivali braću mučenike.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading