ČUDO Srbija jedina zemlja posle SAD u kojoj je obavljena transplantacija reproduktivnih organa: Sestra sestri dala jajnik!
Foto: Alo/FOTO Shutterstock

Sestra koja ima decu dala je sestri koja nema deo jajnika. To je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji, regionu, van granica Amerike.

Bliznakinje se dobro i brzo oporavljaju posle intervencije.

- Sve je prošlo kako treba, mi smo nedavno uradili tu transplantaciju između dve jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala dece. Druga sestra je već dobila dvoje dece i sada je ona jedan deo jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dete - objasnio je ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu prof. dr Milan Milenković, lekar koji je uradio ovu uspešnu intervenciju.

Očekuje se da bi sestra kojoj je presađen deo jajnika već krajem ove ili početkom naredne godine mogla da ostane u drugom stanju, napominje dr Milenković u intervjuu za RTS.

- Ovo je prva transplantacija jajnika u našoj zemlji i prva transplantacija između jednojajčanih bliznakinja koja je urađena van Amerike. U SAD je zahvat urađen kod desetak pacijentkinja i sve su one dobile decu, ali u Evropi i ostatku sveta do sada nije rađen - istakao je dr Milenković, i dodao da ovakve operacije počinju razgovorom s pacijentima, a završavaju se otprilike nakon godinu dana.

Ostvarene vizije

Oporavak pacijentkinje ide brzo, operacija i postoperativni tok su prošli uredno i sad se hormonska funkcija vraća.

- Naše vizije su počele da se ostvaruju. S profesorom Milenkovićem se znam već 20 godina i maštali smo o ovome još početkom veka. Samo hoću da poručim da vizije svih nas mogu da se ostvare ukoliko radimo, sarađujemo i uključimo sve naše potencijale da dođemo do nekog cilja - naveo je urogenitalni hirurg prof. dr Miroslav Đorđević.

Pre šest godina prvi put je u Srbiji urađena transplantacija materice, zatim transplantacija testisa kod jednojajčanih blizanaca, i sada transplantacija jajnika.

- Mi smo jedinstvena zemlja u svetu gde se transplantacija genitalnih organa pokazala veoma uspešnom. Imali smo sreće da su u sva tri slučaja kandidati bili jednojajčani blizanci i da nismo morali da uključujemo dosta tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna protiv odbacivanja - objasnio je dr Đorđević, i napomenuo da se svi ovi projekti i zahvati pripremaju godinama, pa i decenijama.

- Milan vrlo dobro zna kroz šta je prošao tokom usavršavanja transplantacije materice u Geteborgu. Počeli su sa miševima, a stigli do situacije da može da se radi na živim ljudima. Trenutno sam rukovodilac projekta u kojem se pripremamo za transplantaciju penisa, ali zasad sve radimo sa kadaveričnim studijama na Institutu za sudsku medicinu - kaže Đorđević, i dodaje da uvežbavaju sve te tehnike kako bi otklonili bio kakav nedostatak.

- Kada se uđe u salu, onda više nema izlaska. Moramo da uspemo, a za to moramo da budemo pripremljeni. Zadovoljstvo je raditi s dobrim transplantacionim timovima i nadamo se da će se ovakve intervencije naći u sklopu standardnih procedura i da će lekari moći da pomognu ljudima kojima to nedostaje - zaključio je dr Đorđević.

Fenomen jednojajčanih bliznakinja

Inače, kod jednojajčanih bliznakinja je poznat fenomen da jedna od njih može da uđe u prevremenu menopauzu jer se njihov embrion mnogo ranije deli, a većina jajnih ćelija završi kod druge bliznakinje. U svetu je oko 200 dece rođeno posle ovakve transplantacije jajnika.

- Ovakva intervencija je uobičajena kod žena koje imaju neko maligno oboljenje, pa se pre tretmana zamrzava njihovo tkivo i kada se oporave vraća im se - objasnio je dr Milenković.

Ako znamo da kod nas oko osam odsto žena u četrdesetim godinama, koje su najpovoljnije za reproduktivno zdravlje, ima neku malignu bolest, ovakva vrsta intervencije je još značajnija jer im daje nadu da ipak mogu da se ostvare kao majke.

Svetski priznat stručnjak

ČUDO Srbija jedina zemlja posle SAD u kojoj je obavljena transplantacija reproduktivnih organa: Sestra sestri dala jajnik!

FOTO printskrin

Profesor dr Milan Milenković je svetski priznat stručnjak, doktorirao je na transplantaciji jajinka. Bio je u timu koji je 2017. godine uradio prvu transplantaciju materice na našim prostorima. Dr Milenković je lekar specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista reproduktivne medicine, doktor medicinskih nauka, te međunarodno priznati ekspert za prezervaciju fertiliteta kod malignih bolesti i član švedskog tima za transplantaciju materice, sa kojim je 2014. godine prvi put u svetu porodio dete iz prethodno uspešno presađene materice. Neretko je predavač na internacionalnim kongresima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading