DEČJA KLINIKA Transplantaciju bubrega čeka 35 malih pacijenata
Foto: Alo/Foto ALO!

On je objasnio da je na godišnjem nivou do početka korone rađeno otprilike šest pacijenata godišnje, ali da je početkom korone program transplantacije znatno usporen, što je rezultiralo da sada jedan pacijent godišnje bude transplantiran.

Dučić kaže da je 36 pacijenata na dijalizi, 21 pacijent je na peritodijalizi, 15 pacijenata je na hemodijalizi, a najmlađi pacijent ima godinu i po dana.

- Univerzitetska dečija klinika se bavi transplantacijom poslednjih 20 godina. Taj naš tim nefrologa koji se bave hemodijalizom i pripremom za transplantaciju sastavljen je od izvanrednih lekara koji su edukovani u najvećim svetskim centrima. Dolaskom tima iz Londona koji je predvodila doktorka Jelena Stojanović, koja je započela karijeru na dečjoj klinici, ideja tog tima je da ovladamo svim tajnama transplantacije, da unapredimo naša znanja koja su dobra, da definišemo koja će se deca transplantirati u Beogradu, a koja će se transplantirati uz pomoć kolega iz Engleske - naveo je on za Tanjug, i dodao da je u sklopu tog programa predviđena i edukacija mladih lekara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading