LITURGIJA POVODOM UPOKOJENJA MAJKE SRPSKOG PATRIJARHA Prisustvuje i predsednik Vučić (FOTO)
Foto: Alo/Tanjug

Opelo upokojenoj  počelo je  u 12 sati , a prisustvuju Aleksandar Vučić, šef države, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, Miloš Vučević, ministar odbrane, Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas u 12 sati opelo svojoj majci Radojki Perić uz sasluženje rođenog brata, protojereja Srđana Perića, u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu.

Prethodno je u 9 sati je održana sveta arhijerejska liturgija.

Majka poglavara Srpske pravoslavne crkve preminula je na Veliku subotu u Kliničkom centru Vojvodine, u 81. godini života, posle duge bolesti. Poslednjih godinu dana, do odlaska na lečenje u KC Vojvodine, po želji svog sina prvenca živela je s njim u patrijarhovoj rezidenciji u Beogradu.

Vezan za majku

Patrijarh Porfirije je bio mnogo vezan za majku. Iako je rano otišao od kuće i zamonašio se, kad god je mogao, dolazio je u Čurug da obiđe majku. Dok je bio starešina manastira Kovilj, mogao je da je obilazi češće. Ona je odlazila i u Zagreb dok je njen sin bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pre nekoliko godina doživela je moždani udar i nikada se posle toga nije oporavila.

- Posle moždanog udara pala je u postelju i negovala ju je porodica. Išla je i na dugotrajne rehabilitacije u specijalne bolnice, u kuću su dolazi fizioterapeuti da rade vežbe s njom... Ništa nije pomoglo. Sve joj je teže bilo - pričaju porodični prijatelji.

Do pre godinu dana ona je živela sa svojom ćerkom Željkom Vojinović i njenom porodicom u Čurugu. Kada je bolest uzela maha, patrijarh je zamolio sestru da preseli majku u Beograd, kako bi živela s njim. U rezidenciji SPC obezbedio joj je i najbolju medicinsku negu.

Tuga u Čurugu

Meštani malog bačkog mesta na Mrtvoj Tisi s velikom tugom su primili vest o smrti majke srpskog patrijarha. Komšinica Slavica Dražić kaže da će Radojku pamtiti po dobroti i želji da pomogne svakome ko se nađe u nevolji.

Među prvima su pristigli naš proslavljeni fudbaler Dušan Savić i njegova supruga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading