"MOJA UNUKA JE UNUTRA, NIŠTA NE GOVORE, UMIREM OD BRIGE..." Ispred Tiršove očajni roditelji čekali informacije, baka operisane devojčice u suzama
Foto: Alo/Foto: Alo!

Troje od šestoro povređene dece dopremljeno je u Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj. U životnoj opasnosti bila je devojčica K. M. koja je, kako je Alo! nezvanično saznao, zadobila prostrelnu ranu iznad uha. Za njen život su se, osim lekara iz Tiršove, borili i neurohirurzi iz Kliničkog centra Srbije.

- U jako je lošem stanju, izgubila je mnogo krvi. Na aparatima je, prognoze su, nažalost, vrlo loše. Dopremili smo nultu negativnu grupu iz Zavoda za transfuziju, dato joj je pet jedinica ove krvne grupe, to je standardna procedura dok se ne utvrdi koju krvnu grupu ima. Ispostavilo se da je njena A pozitivna, ali pošto je njoj kompletna krv promenjena, nastavili su sa davanjem nulte negativne grupe - rekao je za Alo! laborant iz Zavoda za transfuziju krvi i potvrdio da je upućen apel svima koji imaju ovu krvnu grupu da dođu i daju krv.

Dovoljno krvi za decu

Ispred zgrade Instituta u Ulici Svetog Save bila je juče ogromna gužva jer se veliki broj građana odazvao pozivu da daju krv i tako pomognu da se povređena deca spasu. Kako bi svi stigli na red, odatle je deo dobrovoljnih davalaca poslat da krv da u transfuziomobilu ispred pijace Stari Merkator.

Mirjana Knežević, PR Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekla je da su sve bolnice koje su tražile krv odmah dobile neophodne količine.

Prema njegovim rečima, dva dečaka iz škole su u dobrom stanju.

- Jedan ima prostrelnu ranu butne kosti, drugi je ranjen, takođe u nogu. Oba su zbrinuta i dobro se osećaju - naveo je naš sagovornik.

Ema je sanjala da bude muzičarka i ima troje dece

„Mnogo nam je teško! Lani, mojoj ćerki, Ema, jedna od nastradalih danas u ’Ribnikaru’, bila je kao mlađa sestra, i gore od toga! A meni je to dete bilo kao druga ćerka. Spavala je kod nas, Lana kod nje, one su spojile mene i Eminu majku… Trebalo je da idu na leto u kamp u Švajcarsku, zajedno… Ema je sanjala da bude muzičar, da ima troje dece, ja sam joj pričala da je mnogo troje, a ona je govorila da je najgore biti jedinica… Ali, eto, ima Lanu… Mi smo očajni“, napisala je jedna mama na Fejsbuku.

O stanju pacijenata prethodno je govorio i direktor Tiršove, dr Siniša Dučić.

- Devojčica je operisana. Operacija je bila izuzetno teška, teške povrede mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi - rekao je Dučić i potvrdio da su dečaci van životne opasnosti.

Evgenija preživela masakr: Neprekidno je pucao!

 

Učenica škole koja se našla na licu mesta opisala je detalje ovog nesrećnog događaja. Evgenija, koja je išla sa časa fizičkog, rekla je da je čula pucanj i videla čuvara kako pada na pod.

Foto: Alo!

 

- Pela sam se i samo sam čula zvukove i mislila sam da dečaci bacaju petarde. Videla sam kako je čuvar pao na pod. Vratila sam se tamo gde sam bila, rekla sam nastavnici da sam videla da su pucali. Čula sam za 7/2, jedna drugarica mi je rekla da je taj koji je pucao ušao kod njih, jedan dečak je upucan u nogu, ranjena je još jedan devojčica... Čula sam da neprekidno puca, ne jedno po jedno, već neprekidno. Nismo znali šta se dešava, saznavali smo preko poruka. Bilo je pored sale za fizičko malo prostora gde smo se svi ugurali. Sedeli smo tamo, pa su nas prebacili u drugu salu, gde je bilo još bezbednije - kaže Evgenija.

- Nisam htela da javim mami, nisam znala gde je. Kasnije sam joj javila da sam na bezbednom. Išli smo u isto odeljenje. On je bio tih i fin, imao je dobre ocene. Nisam mnogo znala o njemu, ali ne bih očekivala da se to desi - rekla je za TV Prva Evgenija.

Sve vreme ulaz u bolnicu nadzirali su policajci, koji su unutra puštali samo roditelje i decu sa uputom za pregled u ovoj ustanovi.

Foto: Alo!

 

- Moja unuka je unutra, s njom je moja ćerka. Niko nam ništa nije rekao. Ne znamo šta se desilo, ne znamo šta je sa detetom. Čekam ovde i umirem od brige - rekla je za Alo! vidno potresena baka Martinović.

Zaključali se u sali za fizičko

Roditelji koji su izbezumljeni dolazili u Tiršovu i raspitivali se o stanju dece, novinarima su ispričali da je devojčica koja je ranjena u glavu bila u kabinetu za istoriju.

- Bila je blizu nastavnice kad je monstrum pucao u obe. Posle toga, druga deca su se vrišteći razbežala, neki su utrčali u salu za fizičko i zaključali su se - rekla je jedna žena.

Ispostavilo se da je njena unuka devojčica koja je ranjena u glavu.

Prethodno je u Tiršovu došao sveštenik koji se zadržao oko pola sata, a u međuvremenu, majku stradale devojčice su doslovce izneli iz bolnice. Žena je jedva stajala na nogama, bila je bela kao zid, obezbeđenje i policija su je držali da ne padne.

Cveće i sveće za stradale

Ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda učenici, nastavnici, roditelji i ostali građani počeli su juče u popodnevnim satima da donose cveće i sveće do školske ograde da bi odali počast stradalim učenicima.

Foto: Alo!

 

„Prerano ste otišli, budite u miru sa anđelima“, „Najboljoj drugarici“, „Počivajte u miru, anđeli“… samo su neke od brojnih poruka koje su ostavljene ispred škole.

Sve vreme ispred Tiršove je bio i otac jednog učenika iz šestog razreda ove škole, čije su dve najbolje drugarice takođe povređene u pucnjavi.

- Najgore je što roditelji ne znaju gde da traže decu. Sve informacije stižu nezvanično. Prvo sam išao u Urgentni centar, sad sam došao ovde. Moj sin je šesti razred i kad je sve počelo, pomislio je da je pukla petarda, a kad je shvatio šta se dešava, izjurio je iz svoje učionice i utrčao u sestrin razred. Ona je mlađa i odmah je počeo da je vuče napolje. Njena učiteljica, ne shvatajući o čemu je reč, pokušavala je da ga spreči, vikala je na njega, ali on je bio toliko izbezumljen da je nije ni čuo - ispričao je za Alo! ovaj tata, sve vreme jecajući.

- Na kraju, kad sam stigao ispred škole, njih je masa razdvojila, sina sam odmah našao, a ćerku smo tražili još najmanje pola sata. Tata još jednog učenika iz našeg razreda mi je rekao da je video mrtvog portira i dve devojčice kako nepomično leže na jednoj klupi. Inače, portir je bio divan čovek, deca su ga obožavala, godinama je radio u našoj školi - naveo je ovaj otac.

Znali smo kad smo videli suze

Bili smo na petom spratu i čuli smo buku. Nastavnik je rekao da izađemo napolje. Mislili smo da se šali, ali videli smo razrednu i decu kako plaču, samo su nas izveli. Videli smo drugara kako je pogođen u nogu. Svi su plakali, samo su nam rekli da izađemo napolje - ispričali su učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading