PREVEZEN U URGENTNI CENTAR Dečak sa povredama vrata i grudnog koša životno ugrožen
Foto: Alo/Foto: Alo!

Ubrzo nakon pucnjave, u Urgentni centar UKCS su dovezeno je troje ranjene dece starosti oko 13 godina i nastavnica (53), koje su operisali hirurzi ove ustanove, u saradnji sa nekoliko kolega koji su došli iz Tiršove.

Prof. dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ispričao je u kakvom su oni stanju.

- Radi se o povređivanju upucavanjem iz vatrenog oružja. Jedan učenik je u teškom opštem stanju primljen u ambulantu reanimacije i odmah posle toga prebačen u operacionu salu. Radi se o teškim prostrelnim povredama grudnog koša i vrata. Jedan učenik je upucan u levu potkolenicu, a jedna učenica je dobila prostrelne rane stomaka i obe ruke - naveo je prof. dr Ašananin.

Učiteljica heroj za primer

Ivan Ašanin, otac čiji sin pohađa OŠ „Vladislav Ribnikar“, podelio je na Tviteru potresnu i pohvalnu priču o tome kako je jedna učiteljica zaštitila svoje učenike:

PREVEZEN U URGENTNI CENTAR Dečak sa povredama vrata i grudnog koša životno ugrožen

Foto: Alo!

 

„Klinac mi ide u ’Ribnikar’. Palim telefon, gori. Krećem ka školi, stiže poruka od učiteljice da je izvela decu u park kod Manježa. Stižem u park, dečaci igraju fudbal. Pravim se kao da je sve normalno, dok mi želudac igra. Učiteljica je zadržala prisebnost i rekla im da je vežba u pitanju. Učiteljica je za mene heroj. Na putu do parka puno hitne pomoći i policije. Deca i roditelji okolo plaču. Ne mogu da vam opišem osećaj. Mislio sam da se ovo kod nas nikada neće dogoditi. Tek sada, kada je klinac kući, mene hvata potpuni strah i apsolutna tuga“.

On je naveo da su hirurzi svih potrebnih profila KCS bili na raspolaganju:

- Odmah po prijemu svi su pregledani, dijagnostika je urađena u najbržem roku i onda su prosleđeni u operacionu salu. Svi naši raspoloživi resursi su danas bili tu - rekao je dr Ašanin i zaključio za Alo! da je u pitanju nezapamćena tragedija.

Sve ih je pobio, sve: Moj sin je legao i pravio se mrtav, tako je preživeo!

Roditelji koje je ekipa Alo! zatekla ispred Urgentnog centra, čiji je sin, na sreću preživeo i lakše je povređen, rekli su da je K. važio za dobro dete iz dobre porodice i da sa njihovim sinom nije imao problema.

- Naš sin je sada dobro, nije teško povređen, ali sve ga je potreslo. Ovo je ugledna škola i odeljenje. I K. i većina druge dece su odlikaši, takmičari, jednostavno dobra deca. Nikome nije jasno šta je ovo - rekli su roditelji koji nisu hteli više da komentarišu.

- Moj sin se nalazio u kabinetu kada je K. K. otvorio vatru na njih. Sigurne smrti spasao se kada je u trenutku pucnjave legao pored mrtve drugarice. Legao je pored nje i pravio se mrtav. U momentu kada više nije čuo pucnjeve iskočio je kroz prozor sav krvav i otišao kući gde mi je rekao: „Sve ih je pobio, sve“ - prepričava majka preživelog maloletnika.

U popodnevnim satima dr Ašanin je za medije rekao da je situacija nešto bolja i da su operacije tri pacijenta završene:

- Dva učenika su ekstubirana i oporavljaju se, kao i nastavnica. Oni su sada raspoređeni u jedinice intenzivne nege. Četvrti pacijent, dečak koji je pri samom prijemu bio u jako lošem stanju, sa povredama vrata i kičme, još uvek nije stabilno... videćemo. Ne možemo da govorimo u najranijem postoperativnom toku o prognozama, ali nadam se da će stanje onih koji su operisani biti bolje - rekao je dr Ašanin.

Ćerka je gledala kako joj ubija drugare, ne može da se smiri

Kako je navela jedna majka čija je ćerka prisustvovala masakru na Vračaru, njena ćerka ne prestaje da vrišti, plače, hvata se za lice i kosu.

- Gledala je kako joj ubijaju drugove i drugarice, ne može da dođe sebi. Taman kada pomislimo da se umirila i umorila od plakanja, ona se valjda priseti šta je videla i samo joj se pogled iznova izbezumi, skoči, padne na pod, ili zabode glavu u jastuk i počne da vrišti. Dete se izgubilo, samo se nadam da će moći da izbrišu sve te slike iz glave, ili bar neki deo, da ćemo uspeti ovo da nekako saniramo - rekla je ova majka za Alo!.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading