DANAS PROŠETAJTE I ODMARAJTE, MALO PRELISTAJTE Na pragu male mature: Nikako ne radite ove stvari
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug, Strahinja Aćimović

Što ste do sada naučili, naučili ste, glasio bi univerzalni savet. Prošetajte, "prelistajte", opustite se sa prijateljima onako kako vama najviše prija...

Psiholozi, ali i nastavnici i profesori smatraju da što je naučeno u prethodnom periodu, "to je to”, te period pre polaganja treba provesti bez stresa, uz “blagu obnovu” nekih sitnica koje su bitne ili su konkretno ostale nejasne, ali učenje nečeg novog, ne dolazi obzir. S druge strane, razumljivo je prisustvo stresa i kod dece i kod roditelja, jer se upisom u srednju školu u velikoj meri profiliše put dalje karijere. Svakako, ne treba paničiti i stvarati nepotrebnu tenziju.

Psiholog Maja Svetozarević u razgovoru za “Blic” objašnjava da se za jedan dan ništa ne može naučiti, te je najvažnije da se dobro odmorite i pripremite za polaganje. Kako kaže, ako se vrši pritisak, bilo da to čine roditelji, ili da dete samo sebi nametne, može doći do blokada koja će samo iskomplikovati dodatno stvari.

- Za jedan dan se ništa ne može postići. Ukoliko je dete radilo u prethodnom periodu ne treba sada da se forsira, već samo da obnavlja, rekapitulira već postojeće znanje ili ako postoji neka sitna nesigurnost, to treba rešiti, ali to ne treba biti učenje. Neka šetaju, neka razmenjuju iskustva sa vršnjacima, odgledaju neki film, ali neka izdvoje i neko planirano vreme, čisto zbog prelistavanja gradiva - kaže Svetozarević.

Razdvojiti "važno, od nevažnog, poznato od nepoznatog"

Kako ne bi došlo do mešanja gradiva, najbolje je smanjiti tenziju na najmanji mogući nivo i napraviti kratku rekapitulaciju – važno, od nevažnog, poznato od nepoznatog. Ukoliko postoje stvari koje niste uspeli da savladate, najbolje je preskočiti ih i fokusirati se na poznate stvari koje ćete bez napora obnavljati.

Ova metoda vam može pomoći u smislu da ćete tačno znati s kakvim znanjem izlazite na test.

Opustite se ali razmišljajte i odmoru

Pre polaganja potrebno je opuštanje, razgovor, raditi nešto što vas relaksira, smatra naša sagovornica.

- Sve je individualno, svako ima neku aktivnost kao hobi, pa eto neka odvoji sat vremena dva i za to. S druge strane, važno je da dobijaju afirmativne poruke, da znaju da imaju podršku, da budu sigurni da će sve biti u redu. Neka izađu, prošetaju, što svakako ne podrazumeva odlazak na žurku, jer treba biti odmoran - dodaje Svetozarević.

Dakle, podrazumeva se da ste u prethodnom periodu radili spremajući se za veliki dan, pa se samim tim smatra da raspolažete određenom količinom stečenog znanja.

Roditelji ne smeju da vrše pritisak

Osim dece, kroz veliki stres prolaze i roditelji. Većina roditelja nesvesno mogu vršiti pritisak na decu, opterećujući ih učenjem pred polaganje, što se ne savetuje.

- Roditelji su tu, uglavnom, u većem grču i pod većim stresom nego deca. Tako, nesvesno mogu stvoriti pritisak. Zato je važno da ih bodrite, da ne brinu, da ste im podrška, da će biti šta će biti, bodrite da ih da znaju, da budu sigurni u sebe, jer ako podstičete njihovo samopouzdanje i oni će imati bolje rezultate, ne samo tokom polaganja male mature, nego i uopšte, decu treba bodriti i ulivati im samopouzdanje - naglašava naša sagovornica.

Šta treba da ponesete sa sobom

Pre nego što krenete na test, trebalo bi da ponesete sa sobom određene stvari. Za polaganje potrebna vam je svakako đačka knjižica, od pribora, grafitna olovka, hemijska koja piše plavom bojom, gumica za brisanje, za polaganje matematike biće vam potrebni i lenjir, trougao i šestar.

Mobilne telefone isključite i odložite jer vam nisu potrebni i svakako nisu dozvoljeni. Beleške, papirići, podsetnici, digitroni (za matematiku), takođe nisu potrebni, niti dozvoljeni. Na stolu, osim pribora, možete imati flašicu vode, koja vam se obavezno savetuje.

Saveti za roditelje

Pomozite svom detetu, ohrabrujte ga, ali nemojte unosite preteranu nervozu
Nemojte da gasite internet u stanu, sakrivate tablete i mobilne telefone, važno je naći balans između učenja i relaksacije tokom dana
Vikend neka posluži za psihološko opuštanje
Napravite spisak svega što mu je potrebno za ispit, od đačke knjižice, identifikacionog broja, do olovke i lenjira
Pokušajte i pre testova opušteno da razgovarate o željenim srednjim školama i smerovima, bez nametanja vašeg mišljenja

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading