energetski pasoš
Foto: Alo/Shutterstock

Taj dokumet treba tražiti na uvid jer vlasnicima, kupcima i zakupcima stana ili druge nekretnine, energetski pasoš daje jasnu sliku o potrošnji energije, i uvid u potrebna ulaganja pri rekonstrukciji objekata.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu u koji je objekat svrstan po potrošnji energije, a takvih razreda je osam. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grejanje i hlađenje i imaju oznaku A+ a najniži razred je G. Taj dokument je deo tehničke dokumentacije i uslovljava i investitore.

"Svi objekti koji se zidaju ili saniraju, ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu bez energetskog pasoša. U Ministarstvu smo primetili potrebu da u narednom periodu vršimo kontrole da li ono što stoji u pasošu odgovara stanju na terenu", kaže Dušan Radonjić, v.d. pomoćnika ministra GSI za stabenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatmnosti i energetsku efikasnost.

Energetski pasoš pored stabenih i poslovnih zgrada važi i za idividualne kuće, a za sada izuzete su vikendice i privremeni objekti do dve godine. Izdaje se posle detaljne analize objekta, a cena pasoša je - od 100 do više stotina evra u zavisnosti od tipa i veličine objekta. Svi pasoši su dostupni u Cetralnom registru, Ministrstva građevinarstva. A od 2013, izdato je više od 12.000 energetskih pasoša.

"Građani mogu jednostavnim pretraživanjem na Guglu da provere, postoji onlajn servis ili prema broju katastarske parcele ili prema adresi na kojoj se objekt nalazi. Potpuno je slobodan pristup i fizičkim i pravnim licima", kaže Radonjić.

Istraživanja pokazuju da 85 odsto stabenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti. Zato Vlada nastavlja da subvencioniše mere energetske efikasnosti i domaćinstava i javnih objekata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, obišla je u Kragujevcu i Kraljevu škole u kojima su u toku radovi energetske sanacije.

"Pričamo pre svega o boljoj izolaciji, zameni stolarije. Osim zamene vrata i prozora,vrata, pričali smo o utičnicama to su stare škole sa po jednom utičnicom u učionicama što je neodrživo danas kada imamo pametne uređaje. Škola će plaćati manje račune za struju i grejanje za nekih 40 odsto, a emisija ugljen dioksida će se smanjiti za nekih 60 posto", kaže ministarka Dubravka Đedović.

Energetska efikasnost označena je kao javni interes i ta oblast zakonski se usklađuje sa sve oštrijim direktivama Evropske unije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading