nevreme
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će vremenske nepogode sigurno trajati do 22. jula.

- Oblast od Alpa preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmlјavinska aktivnost. Razvoj superćelijskih oblaka teći će lokalno i biće veoma snažni i brzopokretni. Premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada većeg od pet centimetara u prečniku, kratkotrajnih olujnih udara vetra bržih od 24 metra u sekundi i izolovanih orkanskih udara vetra, bržih od 28 metara u sekundi - najavljuju iz RHMZ.

Kako dodaju, teško je unapred odrediti kolika će tačno biti jačina i lokacija samih nepogoda, pa će preciznija upozorenja izdavati hitno, od jednog do dva sata pre nego što se dese.

Inače, u većem delu Srbije je na snazi narandžasti meteoalarm, što zbog grmljavine, što zbog visokih temperatura.

Gde god da ste, pustite metalne predmete

U slučaju razorne oluje treba obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled vetra ili kiše i izazovu štetu ili nekoga povrede. Treba obezbediti i zatvoriti prozore i vrata i izbegavati kontakt s kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima.

Ako ste napolju, sklonite se od visokih konstrukcija, drveća, ograda, telefonskih kablova i električnih vodova, a svakako pronađite zaklon. Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove i druga vlažna mesta, kao i nošenje metalnih predmeta i vožnju bicikla. Ako ste u automobilu, zaustavite ga pored puta, dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na njega, zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete, upalite poziciona svetla i ostanite do kraja opasnosti.

Piše: M. J. M.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading