Belgijska kompanija Jaga ulaže u Kragujevac
Foto: Printscreen/Foto: PKS

Multinacionalna i visokotehnološka kompanija „Jaga“ sa sedištem u Belgiji, svetski poznati proizvođač klima-uređaja, otvoriće proizvodni pogon i odeljenje za istraživanje i razvoj u industrijskom MIND parku u Kragujevcu, najavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

- Ova kompanija jedna je od najinovativnijih u svojoj oblasti i posluje u 35 zemlja, a u naučnoistraživačkom centru u Kragujevcu angažovaće i naše inženjere. U Srbiji pravimo hab za belgijske i druge kompanije. Za „Jagom“, zahvaljujući saradnji PKS i investicione grupe East West Valley, uskoro očekujemo i druge investitore, a neki su već najavili svoj dolazak - naglasio je Čadež.

- Naši belgijski prijatelji odlučili su se za kragujevački MIND park, jedan od najsavremenijih u Evropi, što pokazuje da je Srbija odlična investiciona destinacija i da nudi sve što je potrebno vrhunskim kompanijama da donesu najsavremenije tehnologije i znanje - istakao je predsednik PKS.

Čadež podseća da je East West Valley grupa bila odgovorna za dizajn belgijskog štanda na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, koji je bio najprofitabilniji štand manifestacije, a njihova iskustva će biti dragocena Srbiji u organizaciji EXPO 2027 u Beogradu.

Naglašava da je saradnja PKS i ove investicione grupacije uspostavljena na inicijativu Aleksandra Davidovića, počasnog konzula Srbije u Belgiji i odnedavno predstavnika Komore u ovoj zemlji.

Belgijska kompanija Jaga ulaže u Kragujevac

Foto: PKS

 

Bratislav Milanović, osnivač i direktor MIND grupe, zahvalio je predstavnicima East West Valley grupacije što su izabrali MIND park za svoj projekat. U ovom tehnološkom parku otvorenom 2018. godine već posluju Mind Group, Siemens Mobility, Avnet, Skoda transportation, IME Autolift, HADLER Srbija, CAF, STEFTRANS, Selvadia i Nelt.

Herbert Huben, predsednik kompanije East West Valley, istakao je da MIND park i Kragujevac poseduju svu infrastrukturu i obrazovne centre važne za realizaciju planova ove kompanije u Srbiji. Prva faza investicije vredna je 35 miliona evra, rekao je Huben, a u planu je izgradnja velikih pogona i postepeno proširenje kapaciteta.

Izvršni direktor East West Valley Bart Kanini poručio je da je fokus ove investicione grupe na malim i srednjim preduzećima kao i na niršoringu.

- Ovo je početak uspešne saradnje, a vrlo brzo očekujemo nove kompanije u Srbiji - zaključio je Kanini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading