ciklon Đenova pogodio region
Foto: Printscreen/Foto:Printscreen

Srbija se našla na putu snažnog tornada koji je uništio pola Italije i naneo veliku štetu Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Ako je suditi prema predviđanjima prognostičara, naša zemlja će najverovatnije izbeći sličnu katastrofu.   

Snažno nevreme praćeno obilnim padavinama i olujnim vetrom jačine 20 kilometara na sat juče po podne je pogodilo Istru. Kod Rovinja se pojavio tornado, potopljeno je područje od Poreča do Umaga.

Poslednji dan prošle i prvi ove nedelje, prvo u Italiji, potom u Sloveniji i na kraju u Hrvatskoj, obeležio je jak ciklon iz Đenove. Za manje od sat vremena veći deo Istre je potopljen, u Portorožu je palo 123 milimetra kiše.

ciklon Đenova pogodio region

Foto:Printscreen

 

Olujne padavine praćene su jakim udarima vetra, u nekim mestima i do 20 km na sat.

Nevreme je stiglo iz Italije, gde je u Đenovi za sat vremena palo 80 milimetra kiše po metru kvadratnom. Voda je tekla ulicama, većina podvožnjaka i podzemnih prolaza je bilo zatvoreno, baš kao i glavna železnička stanica, gde je na ulazu posetioce sačekalo mini-jezero. Poplavljene su i mnoge prodavnice, policija je pomagala kupcima da ih bezbedno napuste.

Lombardija je pod crvenim meteoalarmom, oluja je u noći između nedelje na ponedeljak zahvatila i Liguriju. Žuti meteoalarm je na snazi i u italijanskim pokrajinama Abruco, u Kampaniji, delovima Emilija-Romanje, Toskane, Veneta i Pijemonta, u Laciju, delu Molizea, u provinciji Trento, ali i u velikim delovima Sardinije i u Umbriji.

Dan posle Italije ciklon „Đenova“ je stigao u Sloveniju, potom u Hrvatsku, gde je civilna zaštita izdala upozorenje za opasno vreme, a kako su javili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, građani su upozoreni na lokalne bujične poplave, olujne udare vetra i na grad, kao i na formiranje novih megapijavica.

Spremite se za kiše i grmljavine

RHMZ je upozorio na mogućnost lokalnih pljuskova danas i sutra na kišu tokom većeg dela dana.

„Danas stiže značajna promena vremena uz naoblačenje i osveženje u svim krajevima, sa pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom, koji će biti izraženiji posle podne i uveče u južnim, centralnim i istočnim delovima zemlje“, naveli su iz RHMZ.

Radarska slika pokazuje da je nevreme zahvatilo zapadnu obalu Istre i severni Jadran.

Kako je za Alo! naveo meteorolog Ivan Ristić, našu zemlju nevreme će ovog puta zaobići.

- Udarni talas, odnosno ciklon iz Đenove koji je u nedelju i ponedeljak iz Italije stigao u Sloveniju, Hrvatsku, pa tokom jučerašnjeg popodneva zahvatio i delove Bosne i Hercegovine i Crne Gore, nekako se zacementirao kod komšija. Kod nas se neće osetiti jako nevreme, biće kiše i vetra, ali ni nalik haosu koji je zadesio region. Jedino što nas čeka je zahlađenje i pad temperature od sedam stepeni - naveo je Ristić.

Prema njegovim rečima, jučerašnji vreo dan sa temperaturma oko 40. podeoka označio je i kraj poslednjeg toplotnog talasa u Srbiji ovog leta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading