ekologija forum
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Učesnici panela, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović , generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev i gradonačelnik Čačka Milun Todorović govorili su o značaju edukacije u održivoj zajednici, kao i o značaju energetske i zelene tranzicije za održivost zajednice. Ovom važnom događaju prisustvovao je i Dragan Lazić, direktor "ALO Media Sistem d.o.o. Beograd".

Dragan Lazić

Alo

 

 

 

 

Ministarstvo energetike na čijem se čelu nalazi ministarka Đedović, sprovelo je kampanju o uštedi električne energije. Ona je ovom prilikom izjavila da je kampanja počela prošlog septembra, ali da će se nastaviti i ove godine. 
 

- Jednostavno podižemo svest građana koliko je važno da budemo energetski efikasni. Decenijama smo imali niske cene i struje i gasa da smo zaboravili da vodimo računa o energentima i da svako može da da svoj doprinos u energetskoj tranziciji koja je postala neminovnost za čitavo čovečanstvo i planetu, ali opet ne po svaku cenu i ne u rokovima koji su nedostižni pogotovo za zemlju kao što je Srbija koja se decenijama oslanja na svoj prirodni resurs - ugalj - izjavila je ministarka.

Ona se zahvalila građanima na odzivu da štede, jer je više od milion stanovnika ostvarilo pravo na popust za električnu energiju.

ekologija forum

Alo!/Vladimir Marković

 

 

- Između 36 i 45% kupaca zavisi od meseca, najviše je bilo u oktobru prošle godine, a najmanje u februaru ove godine, gde smo imali 36% ušteda i građani su ostvarili popust između 15 i 30%. Mislim da same te cifre govore i da su građani prepoznali da pre svega pomognu sebi i svom novčaniku, ali su time i pomogli i našem energetskom sistemu da se manje proizvede jer se manje troši. Najviše se uštedelo u Beogradu 50%, zatim u Nišu 46%, Somboru 45%, kao i Smederevo i Šabac, a Novi Sad i Kragujevac 43% - izjavila  je Đedovićeva.

ekologija forum

Alo!/Vladimir Marković

 

Ministarka je zamolila da lokalne jedinice i lokalne samouprave učestvuju u toj kampanji i promovišu jer će građani tako pomoći samim sebi.

- Oko 20.000 domaćinstava učestvovalo u sprovođenju mere energetske efikasnosti širom Srbije, a novi program koji smo potpisali vredan 50 miliona evra, 50.000 građana će učestvovati u toj kampanji, 137 jedinica lokalne samouprave se kandidovalo da građanima omogući subvencije, što govori o tome da su skoro sve lokalne samouprave prepoznale to - rekla je ministarka.

Opštine koje su na višem stepenu  zagađenosti,  dobiće i veće subvencije jer u tim opštinama treba brže delovati ili pak opštine koje su u ekonomski nepovoljnijem položaju da i njima ide veći deo subvencija.

ekologija forum

Alo!/Vladimir Marković

 

- Moramo da ulažemo u stare škole, stare vrtiće, domove zdravlja, domove kulture, biblioteke, javne arhive, opštinske zgrade da ih saniramo, jer su to veliki potrošači električne energije. Da zamenjujemo kotlove na ugalj i mazut sa onim na gas ili da stavljamo solarne panele. Nastavićemo sa tim aktivnostima kroz kompanije koje žele da doniraju sredstva jer put nije lak, dugačak je, ali moramo da budemo odlučni da svi počnemo i da prepoznamo da možemo da damo svoj doprinos. Bitno je razviti taj dijalog sa kompanijama i preduzećima, sa svima koji učestvuju u društvu i ekonomiji, ali i sa građanima. Svako je bitan, sve polazi od pojedinca - rekla je Đedovićeva.

Društveno odgovorne kompanije pokreću brojne projekte i inicijative kako bi doprinele napretku zajednice i ekonomskom rastu, očuvanju životne sredine, ali i dostupnoj i obnovljivoj energiji za sve. Naporima da doprinese održivom razvoju, kao i da javnost kontinuirano izveštava o svojim aktivnostima kroz sveobuhvatne izveštaje o održivom razvoju, izdvojila se jedna od najvećih kompanija u našoj zemlji – NIS.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading