Belmuž, tradicionalno svrljiško jelo
Foto: Alo/Foto: Aleksandar Đorđević

Ninoslav Ranđelović iz Svrljiga, često u ekipi Zemljoradničke zadruge „Svrljižanke“ na raznoraznim gastro-turističkim manifestacijama sprema ovaj staroplaninski pastirski specijalitet.

Belmuž se sprema od punomasnog sira, izvorno je i najbolje od ovčijeg, ali se sada više koristi kravlji, uz dodatak finog kukuruznog brašna.

Zašto se sada više upotrebljava kravlji sir, Ninoslav šeretski odgovara:

- Sada nema ovaca, ostao je samo poneki ovan.

A zašto se jelo zove belmuž, najčešća su dva objašnjenja. Prvo je da se priprema od belog sira i da su za to zaduženi, uglavnom, muževi, jer je za neprekidno okretanje smese potrebna jaka muška ruka, a drugo da je posle jela muškarcu obeleo obraz, jer za belmuž tvrde da je svrljiška vijagra. Naravno, opet šeretski, to potvrđuje i Ninoslav:

- Beše mi mek ko puž, dok ne jedoh belmuž.

Belmuž, tradicionalno svrljiško jelo

Foto: Aleksandar Đorđević

 

Ali, belmuž nije samo svrljiška vijagra, već i sami Srvljižani kažu da je „svrljiška prevara“. Kako je to jako i kalorično jelo, ne treba preterivati, ali ukusom privlači na koji zalogaj više, pa na svečanostima na kojima domaćini posluže belmuž kao predjelo, gosti ne mogu da odole. Kad na sto stigne svrljiško jagnje, stomaci su već puni.

Sad, prevara ili ne, zadovoljstva su razna...

P. P.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading