vakcinacija protiv sezonskog gripa
Foto: Alo/Foto: Alo! Ilustracija

Za ovu sezonu država je nabavila 344.700 četvorovalentnih vakcina proizvođača „Abot” i 19.800 trovalentnih koje je proizveo Institut za virusologiju, vakcine i se­rume „Torlak”. U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imu­nizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imu­nizacija osoba koje su u posebnom riziku od dobijanja teških formi i komplikacija gripa.

Kako je ranije precizira direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, pravo na vakcinaciju protiv gripa o trošku države imaju svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima.

Efikasnost vakcinacije

Zdrave osobe do 65 godina               70-90 %

Deca od 2 do 6 godina               oko 60 %

Deca od 7 do 14 godina                   78 %

Stariji od 65 godina
i hronični bolesnici                           40-60 %

Redukcija pneumonija

i hospitalizacija                               60-78 %

Redukcija smrtnog ishoda do        80 %

Da podsetimo, grip je akutna, zarazna bolest disajnih puteva prouzrokovana virusom. Sezonskog je karaktera, najčešće se javlja u zimskim mesecima između decembra i marta. Svake godine više miliona ljudi oboli od ove bolesti u svetu.

Z. Z.

Vakcina umanjuje rizik za 90 odsto

Vakcine su najsigurniji i najbezbedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv gripa i drugih zaraznih bolesti. Lekari su objasnili da se zaštita postiže posle dve, tri nedelje od vakcinacije. Vakcina se sastoji od oslabljenih ili mrtvih virusa ili njihovih delova. Sadrži antigene tri soja virusa - dva soja tip A, jedan soj tip B virusa; time se kod zdravih osoba smanjuje rizik o pojave gripa 70-90 odsto. S obzirom na to da vakcina ne omogućava trajni imunitet, svake godine se iznova mora vakcinisati od sredine oktobra do sredine novembra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading