gliste
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je za Alo! ispričala dr Ljiljana Abramović Savić, specijalista pedijatrije, postoji način da se ova bolest spreči, ili bar da se zaustavi širenje.

- Kod dece su najčešće to male, sitne bele gliste, koje se zovu oksiure, a koje se najčešće rukicama prenose. Kada se igraju u pesku, rukicama onda prenesu u usta - objasnila je doktorka za Alo!

gliste

Foto: Shutterstock

 

Kada dete dobije ovu bolest, često se cela porodica zarazi, jer oni ostave tragove na posteljini.

- Važno je da svi uzmu lek koji čisti organizam. Zatim da se opere sva posteljina i odeća. Takođe, s obzirom na to da te glistice izazivaju svrab oko čmara, dobro je i važno da se deci obuku i neke tesnije gaćice da oni ne bi mogli da zavlače ručice i da se češu - kaže pedijatrica s dugogodišnjim iskustvom.

Higijena, ističe, a posebno pranje genitalija i analne regije ima ključni značaj za lakše podnošenje simptoma, pa doktorka savetuje da se deca redovno tuširaju i posebno peru kritičnu regiju.

- Sećam se da je neki moj stari profesor iz mikrobiologije govorio da možemo da posavetujemo roditeljima da mogu da ispiraju tu regiju odvarom od belog luka. Kuva se beli luk sa sve korom, pa se nakon kupanja tom vodom ispira. To je narodni lek koji pomaže, ali se primenjuje uz terapiju koju prepiše lekar - savetuje dr Abramović Savić. Dobru vest ovim povodom čitaocima Alo! uputio je dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

- Na sreću, to je bolest koja ne izaziva teške probleme, tako da nema potrebe da deca dođu do bolnice. To je u principu blaga klinička slika. Tako da mi na Institutu ne zbrinjavamo pacijente zbog toga, a radimo uzorkovanje samo da bismo proverili da li uz osnovnu bolest zbog koje dolaze kod nas imaju i to - rekao je pedijatar.

U Beogradu je ove godine bilo 108 dece inficirane dečjim glistama, ali taj broj stalno varira. M. J. Mačužić

Svrab oko analnog otvora glavni simptom

Načelnica u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu prim. mr sc. med. dr Slavica Maris objasnila je da se crvići hrane crevnim sadržajem i sluznicom, pa mogu da naprave sitne ranice. Glavni simptom je svrab oko analnog otvora, zbog kog se pacijenti i javljaju. Deca češanjem oštećuju kožu, a na tim oštećenjima nastanu sekundarne bakterijske infekcije ili ekcemi. Zbog svega toga mališani su razdražljivi, nemirno spavaju i nekontrolisano mokre tokom sna.

- Moguće je da dete prođe i bez simptoma, ali je moguće i da dođe do komplikacija kada glista ode u slepo crevo ili dođe do genitalija kod ženske dece, do vagine, ili čak materice, bilo gde u trbušnoj duplji može da položi jaja i da napravi zapaljenje - upozorava dr Maris. 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading