pas iz borče
Foto: Alo/Instagram/udruzenjebetabg

Ova priča izazvala je žestoku polemiku na mrežama.

Naime, deca žene koja je preminula dovela su njenog psa u veterinarsku ambulantu u Borči i tražila da se on uspava. Jedna aktivistkinja upala je pre samog uspavljivanja, uzela psa, a potom objavila celu priču.

U ambulanti su za Telegraf potvrdili da su deca preminule žene tražila da se njen pas uspava, ali i da su to učinili tvrdeći da je pas postao agresivan i promenio ćud nakon smrti njihove majke.

Danas se pojavio snimak ove kucem uz komentar "Pogledajte njegov pogled, Mića je divan pas".

 

 

Da ovo nije tako redak slučaj u razgovoru za Telegraf.rs potvrdila je aktivistkinja za prava životinja Jelena Jevtović.

"U celoj priči najviše nastradaju životinje zbog neodgovornih vlasnika, i na kraju još odluče da ga uspavaju, pa dođe veterinar kome to ne bude problem. Posebna su kategorija ljudi naslednici koji imovinu oberučke prihvataju, koja je ostala za pokojnikom, a pitanje pasa koji su ostali iza pokojnika rešavaju ili eutanazijom ili odvođenjem u azil. Ima i trećih, koji uzmu psa u kola i ostave ga na nekoj njivi, pa šta mu bog da. Takvih ima previše", dodaje.

Iz ugla pravnika govorila nam je o dva dokumenta koji se bave pitanjem usmrćivanja životinja. Prvi se odnosi na životinje čije se meso koristi u ishrani i reč je o Pravilniku o uslovima i sredstvima za lišavanje životinja života. Drugi je Zakon o dobrobiti životinja i on se odnosi na kućne ljubimce i uslove pod kojima mogu biti "uspavani".

"Po Zakonu o dobrobiti životinja, životinja se može lišiti života na human način ukoliko je povređena, neizlečivo bolesna, ima telesne deformitete, ako je u takvom stanju da oporavak nije moguć, a ukoliko nastavi da živi da bi za nju to predstavljalo bol, patnju, stres, onda ukoliko je stara do te mere da joj otkazuju životne funkcije. Postoji varijanta u slučaju zaraznih bolesti, zbog sprečavanje širenja, zatim ukoliko ne može da se prilagodi nekim uslovima smeštaja, a ukoliko bi se pustila na slobodu, predstavlja bi opasnost po ljude, druge životinje i tome slično.

U većini slučajeva veterinari su ti koji procenjuju. To može da bude diskutabilno. Pazite, on je doktor veterinarske medicine. Znači, on proceni da je životinja za eutanaziju, kako će bilo ko od nas da dokaže da nije bila?", pita se ističući da je zakon dobar, ali da ga sprovode ljudi, te da od pojedinca zavisi hoće li zakon primeniti.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading