Petarde
Foto: Alo/Marko Markovic

Iako se već godinama u javnosti više priča o tome i apeluje da se tokom praznika smanji upotreba pirotehnike, još uvek se i prodaje i kupuje i koristi neograničeno. Iako su neki gradovi odustali od velikog novogodišnjeg vatrometa, brojni su ljudi koji se odlučuju da petarde bacaju za svoj groš.

„Ne bacaj petarde. Uživaj u proslavi praznika, ali dozvoli i meni da uživam“ - poruke su na posterima koje je kreirala i delila Biljana Nešić, majka dečaka sa autizmom kako bi skrenula pažnju na probleme s kojima se suočavaju deca sa autizmom i smetnjama u razvoju.

Mirko Gojić, roditelj i predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, za Alo! je podsetio da je autizam specifično oboljenje, te da oni koji ga imaju jednostavno ne mogu da kontrolišu emocije i kako će ih izražavati, imaju pojačane strahove i reakcije na buku.

- Autizam je specifičan. Deca reaguju uglavnom tako što se uznemire, uhvate se za glavu, stave ruke na uši, počnu da viču, samopovređuju se jer su njihova čula osetljiva. Jako ih je teško smiriti. To nije samo u slučaju petardi, ali tada je reakcija specifična, jer je u pitanju iznenadna i jaka buka - objašnjava Gojić.

Kako dodaje, čini mu se da su u poslednje vreme stalni apeli doprineli da se bar malo smanje pucnji:

- Iskreno da kažem, u mom okruženju je u poslednje vreme nešto manje i nije toliko intenzivna pucnjava kao ranije, ali nisam siguran da li smo tome doprineli više mi - roditelji dece sa smetnjama ili vlasnici kućnih ljubimaca. I oni su se dosta angažovali i dosta toga uradili i izgleda mi da su njihovi apeli bili više ispraćeni.  

Smatra da svi treba da pričaju o ovoj temi, kako bi informacije došle do većeg broja ljudi.

Ima roditelja koji na sve moguće načine pokušavaju da zaštite svoju decu, pa oblažu zidove, podove, prozore, u pokušajima da što bolje izoluju svoje stanove od buke, ali to je samo gašenje požara, smatra Gojić.

- To je dovijanje na razne načine, jer vi možete sve vreme tako da se skrivate, ali da onda otvorite prozor na minut i baš tada neko da zapuca. Najbolje je da se za vreme praznika, ako imaju gde, dislociraju na periferiju gde bi bili zaštićeni i izolovani od buke. Međutim, retko ko ima tu opciju, ostaju u stanovima i trpe, bore se sa tim - objasnio je on za Alo!.

19 godina ne slavimo Novu godinu

- Mi Novu godinu 19 godina uopšte ne slavimo niti pokušavamo da uživamo u tim novogodišnjim čarolijama. Moje dete u tom periodu ne šeta po gradu, ne vodim ga da vidi kako je okićeno, ne zna koliko su lepi novogodišnji ukrasi u centru. Ne vodim ga u grad jer se nikada ne zna kada će neko baciti petardu na ulici što kod njega izaziva burnu reakciju - priča za portal Subotica.com, Snežana Đurđević, majka mladića sa autizmom.

Bez vatrometa u velikim gradovima

U prvim sekundama 2024. godine vatrometa neće biti, prema trenutnim najavama, u četiri najveća grada u Srbiji. Beograd će sredstva za vatromet preusmeriti na kupovinu hrane za ljubimce. Na nebu iznad Novog Sada zasijaće laseri i specijalni efekti. Nišlije su se takođe odrekle bučnog spektakla, a novac za vatromet će preusmeriti u humanitarne svrhe. Grad Kragujevac je već 2021. dočekao bez vatrometa.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading