Avala
Foto: Alo/Alo/A.V.

U to vreme u Evropi su nicali slični spomenici, i to je bio jedan od načina da se oda pošta ljudima koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata. Meštrović je ugradio u sastav spomenika osam velikih karijatida koje predstavljaju šest republika i dve banovine tadašnje Jugoslavije. Svaka je sa narodnom nošnjom svoje republike ili banovine. Spomenik Neznanom junaku predstavlja najmomumentalniji spomenik na najvisoj koti Beograda.

Prvobitni spomenik Neznanom junaku:

Meštani iz okolinih sela su napravili 1922. spomenim Neznanom junaku pored srednjovekovnog grada Žrnova. Po planu Ivana Meštrovića i stari spomenik i srednjovekovni grad bi "kvarili" izgled njegovom veličanstvenom spomeniku. Te je Žrnov miniran, a krst sa prvobitnog spomenika je prenešen i stavljen na vrhu crkve u Belom potoku gde se i dalje nalazi.


Zasto miniranje srednjovekovnog grada kada Beograd ima toliko brda u svojoj okolini koja nisu imala nikakvo utvrdjenje na vrhu?

Žrnov je bio grad koji su jos Rimljani sagradili, potom su ga obnovili i Srbi, po Osmanskom osvajanju Srbije i Turci. Postoji vise polemika zasto je kralj Aleksandar Karađorđević to dozvolio , najčešće su da je bio mason ili da je hteo da satre Srpsku istoriju radi uzdizanja SHS-a . Misterija su i prostorije ispod spomenika, gvozdena vrata nisu otvarana decenijama, a i siroj javnosti nije poznato sta se iza njih nalazi.

Ko je bio " Neznani junak" ?

Neznanani junak sa Avale simbol je požrtvovanosti i patriotizma srpskog naroda. Poznato kako je poginuo i koliku je žrtvu podneo ovaj mladi heroj, ali njegovo ime verovatno će zauvek ostati nepoznato. Utvrdjeno je posle ekshumacije samo da je bio veoma mlad, i da je preminuo tako sto mu se srce doslovce rasprslo od udara mine Austrougarske vojske.Njegove lične stvari(novčanik, hartija, cipele, municija) prenesene su u Vojni muzej u Beogradu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading