Sneg u Beogradu
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Proleće je bilo u decembru i u prvoj sedmici januara, ali noćas je stigla prava zima. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je jutros u Beogradu izmeren centimetar snega, a u pitanju je gradska sredina.

U Požegi ima šest centimetara snega, na Zlatiboru je palo novih 20 centimetara snega.

 

"Danas će se zadržati hladno vreme sa snežnim padavinama, na Kopaoniku još nije počeo da pada sneg, ali će ga biti danas. U zapadnoj i delu centralne Srbije, na području Beograda i južne Vojvodine, danas će biti nešto više snežnih padavina", rekao je Todorović.

Sutra još snega, najmanje u Negotinu

Prema njegovim rečima, sutra će biti još malo snega, a najmanji izgledi za stvaranje snežnog pokrivača su u Negotinu.

Međutim, u većini mesta će biti, kako kaže, nekoliko centimetara snega, ponegde i do 10 centimetara. U Beogradu između pet i 10 centimetara snega.

U planinskim predelima, pre svega zapadne Srbije, biće novog snega, Zlatibor je već dobio 20 centimetara.

"Bilo bi snega u istočnoj i jugoističnoj Srbiji, a na planini Kukavici već ima do 25 centimetara, a biće ga još. To nije prava visina snega", napominje Todorović. 

Ledeni dani pred nama

Meteorolog ističe da će u planinskim predelima biti desetak ledenih dana, na visininama iznad 1.000 metara.

"Do kraja sedmice u većini mesta u nižim predelima biće ledeni dani – temperatura će sve vreme biti ispod nule, može jedan stepen da prekorači. U petak će pristići dodatna količina hladnog vazduha iz istočne Evrope, možda će biti malo snega, ali manje količine nego danas i sutra", naveo je Todorović. 

Pravi ledeni dani bi se zadržali do subote uz naglasak da bi minimalne temperature bile između minus pet i i minus deset, a u subotu bi bilo još dva-tri stepena hladnije, reč je o jutarnjim temperaturama, dodaje.

Vreme do kraja januara

Posle ledenih dana uslediće mali skok temperature početkom naredne sedmice, između 15. i 18. januara, a posle verovatno još jedno zahlađenje slično ovome, oko 20. januara ili posle toga. Todorović napominje da će se taj ritam nastaviti.

"Povremeni periodi od po pet do sedam dana hladnog vremena – počne kiša pa sneg i to je naša zima ustvari", zaključio je Todorović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading