KADA POČINJE, A KADA SE ZAVRŠAVA JEFTINA STRUJA? Od ovoga sve zavisi
Foto: Shutterstock

Noćna tarifa je u Srbiji podeljena na tri zone: Beograd, Vojvodinu i centralnu Srbiju.

Jedna od važnih informacija koje nisu svima poznate jeste da nema svako brojilo mogućnost korišćenja jeftinije tarife.

Ukoliko imate ovu opciju, ona u svim zonama u našoj zemlji važi i radnim danima i vikendom, odnosno sedam dana u nedelji.

Kada je jeftina struja?

Oni koji žive u Vojvodini na jeftinije kilovate mogu da računaju od 23.00 sata do 07.00 ujutro i to sedam dana u nedelji, i radnim danom i vikendom.

U Beogradu taj termin je od ponoći do 08.00 ujutro.

U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22.00 sata do 06.00 ujutro.

Dalje se navodi da domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila ne mogu da uštede jer nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife. Kod dvotarifnih imaju tu mogućnost i postoji način na kontrolnom brojilu kako mogu videti kad je struja jeftina. Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake.

U slučaju da strelica pokazuje na gore, tada se je cena struje veća, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju, a dvojka jeftiniju tarifu.

Kako uštedeti struju?

Ukoliko, uz kuvanja jela koje se dugo spremaju, pranja veša i upotrebe bojlera tokom noći, želite dodatno da uštedite na računima za struju, mogu vam pomoći i sledeći saveti.

Izvadite utičnice sve što ne upotrebljavate, jer pojedini uređaji troše struju čak i kada se ne koriste. Tu spadaju: računar, televizor, aparati za kafu, punjači mobilnih telefona, mikrotalasna pećnica, lampa...

Uradite dobru izolaciju prozora kako biste povećali njihovu energetesku efikasnost.

Danju iskoristite svaki sunčani sat tako što ćete podići roletne i pomeriti zavese, jer je sunčeva svetlost besplatan i zdrav izvor toplote.

Noću spustite roletne i navucite zavese da vam se stan ne bi hladio, naročito ako nemate najbolju izolaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading