Sveti Timotej Bruski
Foto: Printscreen/Printscreen/Wikipedia

Po definiciji, molitva je oblik obraćanja Bogu, uz uspostavljanje odnosa sa Bogom. Pravoslavci i katolici se obično mole i svecima, Mariji i anđelima čuvarima.

Nedavno su ruski naučnici sa St Petersburgog univerziteta materijalno dokazali da su čudesna izlečenja povezana s duhovnošću istinita te su otkrili mnoge telesne i duševne promene koje čovek može da doživi u trenutku molitve ili verskog obreda. Naučnici su dokazali da vernik udubljen u molitvu potpuno isključuje moždanu koru, a to označava potpunu sigurnost i odsustvo stresa.

Prema pravoslavnom kalendaru, danas slavimo prepodobnog Timoteja i svetog Evstatija.

U pustom mestu zvanom Simvoli na Olimpu azijskom beše manastir. Arhimandrit toga manastira beše prepodobni Teoktist, muž vrlinski, u koga se i prepodobni Platon Ispovednik učaše monaškom životu. U ovog blaženog arhimandrita Teoktista beše učenik i ovaj prepodobni Timotej, koji se izmalena zamonaši. On se podvizavaše u postu i uzdržanju, i u posvunoćnom stajanju na molitvi; i umrtvivši potpuno pokrete strasti, postade bestrasan i savršen.

I sve do končine svoje ostade devstvenik telom i dušom. Jer se od mladosti beše zavetovao da njegove oči nikada ne pogledaju žensko lice. Zbog toga i postade dom Svetoga Duha, i dobi dar isceljivanja i vlast nad đavolima. I činjaše čudesa molitvama svojim, isceljujući svaku bolest, i izgoneći zle duhove iz ljudi. I skitaše se mnogo godina po gorama i pustinjama, sam živeći Bogu, i rosom suza orošavajući dušu svoju u neprekidnim molitvama. Tako provodeći dane svoga života, on dožive duboku starost, i otide ka Gospodu. Ovaj sveti čovek upokojio se 795. godine.

Molitva prepodobnom Timoteju

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading