strujomer
Foto: Alo/Canva/Alo! ilustracija

Stanare zgrade u Ulici Čačanski partizanski odred broj dva, sat i po pre ponoći uznemirile su eksplozije – goreli su i pojedini strujomeri, a u nekim stanovima eksplodirali su bojleri. Vatrogasci su brzo ugasili požar, a 35 najugroženih stanara evakusali.

Stanarka Stana Babić rekla je da ju je pozvao sin koji joj je rekao da izađe jer "puca jako". Ljubica Zeljković, stanarka zgrade, pak opisuje da se od dima stvorila magla kao prašina.

Stanar Zoran Grujović izjavio je da je odmah shvatio da ne smeju da izađu u hodnik zbog mnogo dima.

Elektično brojilo za struju

Foto: Shutterstock

 

"Odlučio sam da s decom ostanem u stanu. Niko nije povređen, niti nastradao. Par ljudi je bilo u bolnici jer se nagutalo dima", navodi Grujović.

"Brojilo nije uzrok"

Zgrada koja je stara pola veka nema protivpožarne stepenice, a Elektrodistribucija je tokom dana zamenila strujomere.

Iz "Elektrodistribucije Čačak" navode da je njihova ekipa odmah izašla na teren i utvrdila da je požar izbio na unutrašnjim instalacijama zgrade i da se tek onda proširio na orman sa mernim uređajima, kao i da brojilo nije bilo uzrok požara.

"Naglašavamo da Elektrodistribucija nije nadležna za kvarove na unutrašnjim instalacijama u zgradama, niti može biti odgovorna za posledice požara koji su nastali na unutrašnjim instalacijama, koje pripadaju stanarima zgrade", navode iz tog javnog preduzeća.

Provera instalacija

Održavanje elektroinstalacija je zakonski precizirano. Treba ih proveravati na tri do pet godina, u zavisnost od starosti zgrade.

Vlasnici stanova odgovorni su za instalacije u svojim domaćinstvima, a proveru zajedničkih instalacija pokreću upravnici stambenih zajednica.

"Profesionalni upravnici su u obavezi da sprovode program održavanja, koji podrazumeva i proveru instalacija što je regulisano i Pravilnikom o dinamici i obimu tekućeg održavanja. Angažuje se firma koja održava zgradu i koja je u obavezi da to sprovodi", objašnjava Tatjana Strugar, profesionalna upravnica stambenih zajednica.

Brzo napuštanje zgrade

Za proveru instalacija građani treba da angažuju licencirane firme, što košta do pet hiljada dinara. U slučaju havarije, poput ove u Čačku, vatrogasci savetuju brzo napuštanje zgrade, piše RTS

"Izlaskom na intervenciju, pozivamo elektrodistribuciju da isključe struju jer to može biti otežavajuća okolnost. Koriste se ili protivpožarne stepenice ili stepenišni prostor u zgradi. Disajne puteve mogu da prekriju mokrim krpama kako bi se zaštitili", ističe Bojan Vuković, šef smene Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku.

Poželjno je da stambene zajednice i stanari osiguraju ono što je u njihovoj nadležnosti.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading