beba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naime, u antivakserskoj grupi na društvenoj mreži Fejsbuk osvanulo je pitanje majke koja je rešenje za zdravstvene probleme svoje dvonedeljne bebe potražila ni manje ni više nego među laicima okupljenim iza kompjuterskih ekrana. 

"Molim za savet. Imam bebu staru dve nedelje i problem oko pupka, pa mi treba uput za hirurgiju, a htela sam zaobići dečji dispanzer i svu moguću gnjavažu. Patronažna sestra mi kaže da mi privatni pedijatar može dati uput i sanirati to. Šta mi je činiti? Kada se pojavim tu, kreće maltret sa petnjama, tužbama i slično. A ispadne da ne mogu bez njih", napisala je ona na Fejsbuku. 

beba

Foto: Shutterstock

 

Na to su naravno, "stručnjaci" imali razne savete, pa je jedna mama preko tastature dala dijagnozu na osnovu svog iskustva: 

"Ništa čudno, i meni je, i na kraju je unutra bilo divlje meso, mali granulom, to je pedijatrica spalila dva puta i dobro je", napisala je ova savetodavka. 

Sudeći po nastavku komunikacije, majka je na dvonedeljnoj bebi primenila metod iz špajza. 

"Nemam pojma na kraju (šta je bilo sa detetom, prim. aut.), nismo išli kod pedijatra jer nam je komšinica pomogla, bili smo se uspaničili. Medicinska sestra u penziji. Obradila je pupak sa jabukovim sirćetom i kantarionovim uljem i stavila flaster", napisala je ona. 

Kako je za Alo! rekla pedijatar Jovana Todorović, iskreno se nada da se tom detetu neće desiti ništa loše nakon primene ove narodne medicine. 

PUPAK

Printscreen

 

- Kantarionovo ulje ima blagotvorna dejstva, ono ima antibiotski, antiupalni i epitelizirajući efekat, ali primenjivati ga tako paušalno na tako malom detetu, mislim da je to nedopustivo. Nije mi jasno šta će im još i jabukovo sirće. Ne znam kako se ti roditelji ne plaše da se tako ponašaju. Stvarno se najiskrenije nadam da se detetu to neće podljutiti ispod tog flastera, jer zbog neodgovornih roditelja najčešće i najviše stradaju sama deca, a ne oni - kaže pedijatrica. 

Kako ističe, tokom rada u domu zdravlja se susretala sa raznim situacijama i primenom narodne medicine. 

- Ne kažem da su metode narodne medicine uvek i same po sebi loše. Ima tu mnogo korisnih i dobrih stvari kojima lakše i brže rešite problem. Međutim, tražiti savete na Fejsbuku, primenjivati neproverene "trikove" na tako malom detetu... zaista ne razumem - kaže pedijatar. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading