poruke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Po pravilima koja su stupila na snagu početkom godine, trgovci nemaju pravo da pozivaju vlasnike brojeve telefona koji su se prijavili za registar "Ne zovi", osim u slučaju da je vlasnik sam ostavio broj telefona.

Međutim, čini se da su nasrtljivi trgovci našli način da pravila "zaobiđu".

- Prijavio sam svoj broj telefona u registru "Ne zovi" nekoliko nedelja nakon što je stupio na snagu. Kada mi je danas zazvonio telefon, a na displeju video nepoznat broj, nisam očekivao da će sa druge strane ponovo biti neko ko mi nudi usluge - započinje svoju priču naš sagovornik iz Pančeva.

Kako kaže, javila se žena srednjih godina koja se predstavila ispred kompanije "Aura".

- Rekla je da je njihova firma angažovala studente koji ovih dana obilaze i Pančevo, i nude usluge dezinfekcije i deratizacije, i ponudila da dođu i u moj stan. Iznenadio sam se na prvi mah, i saslušao njenu ponudu, a onda sam je pitao kako je njihova firma došla do mog broja telefona kada je upisan u registar. To su svakako mogli i sami da provere pre poziva, kada već imaju moj broj. Njen odgovor je bio "pa, neko nam je preporučio" - ljutito priča naš sagovornik.

Kako kaže, ako već imaju broj, mogli su i sami da provere da li se nalazi u registru.

- Lično sam posle poziva otišao na sajt i proverio, moj broj je propisno upisan u registar "Ne zovi". Ne znam odakle im ideja da me zovu, i još da tvrde kako im je neko dao moj i preporučio da me zovu. To jednostavno nije istina - ističe naš sagovornik.

Šta nalažu nova pravila?

Registar "Ne zovi" počeo je sa radom početkom 2024. godine i u njemu su brojevi telefona potrošača koji ne žele da primaju pozive.

Trgovci imaju obavezu da provere da li je potencijalni kupac u tom registru pre nego što ga pozovu.

Građani koji se upišu u registar "Ne zovi" ne bi trebalo da dobijaju pozive, SMS ili MMS poruke, u kojima se nude neki proizvodi i uslugu.

Jedini izuzetak je ako ste svoj broj telefona ranije ostavili nekom trgovcu kako biste dobijali obaveštenja o određenim pogodnostima.

Kako kaže naš sugrađanin, za kompaniju "Aura" prvi put čuje.

- Nadam se i poslednji. Niti sam im ikada dao broj, a sasvim sam siguran da im niko nije preporučio da me zovu - ističe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading