izložba
Foto: Alo/Alo.rs/ Masanori Jošida
izložba

Alo.rs/ Masanori Jošida

 

 

  Međunarodni dan spomenika i lokaliteta obeležava se svake godine 18. aprila, a Beograd je prestonica čiji narod je uvek bio na pravoj strani istorije, te ovaj dan može proslavljati sa ponosom na slavne nam pretke. 

 U Centru za kulturu "Vlada Divljan" upriličena je  Svečana premijera umetničko- dokumentarnog filma i prateće izložbe  "Spomeničko nasleđe 1847-2023", koja obuhvata užu teritoriju grada Beograda  autorke Slavice Stefanović u produkciji Udruženja "Čuvari Ognjišta", a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu.  
Autorka vođena neponovljivom željom, žarom i elanom da ove svedoke istorije sačuva od zabrava, da im podari umetničku, ali i edukativnu formu kroz film i prateću izložbu ističe da je jedan aspekt prikaza čisto kulturološki i govori o vrednosti ovih spomenika, te da svaki od 70 pojedinačnih ima status kulturnog dobra. 
izložba

Alo.rs/ Masanori Jošida

 

  - Poruka je da su naši koreni toliko duboki i čvrsti, ja verujem da sa ovim današnjim krošnjama za koje činimo sve da se razgranaju dobijamo plodove koji čine da se naše srpsko drvo i dalje razvija i raste. Dakle, ima ih 70, uradili smo i 54 panoa sa svim tim spomenicima. Nije bilo lako uraditi jer smo imali i vremenske uslove koji nam nekada nisu išli naruku, a i grad živi pa smo se uvek borili da kadar bude onaj pravi - kaže autorka projekta. 

izložba

Alo.rs/ Masanori Jošida

 

  Iako projekat obuhvata užu teritoriju Beograda zagledani u prošlost shvatamo da nas je vremeplov odveo 176 godina unazad. Оni su nasledstvo prošle ere, oni su svedoci patnje, ali i uobličene borbe jedne generacije, objekti ponosa i svedoci trijumfa, spomenici Beograda odolevaju vekovima. 
- To nam svedoči da nećemo balvan postati nikada zato što imamo i krošnju, a koreni su nam stvarno duboki. Dakle, u ovom filmu videćete  kakvi duhovnici, borci, heroji, naučnici, umetnici čuvaju ovaj grad- kaže Slavica Stefanović
Prvo obeležje je iz 1847. godine, to je Vozarev krst, a prva spomenička ukrasna skulptura je iz 1852. godine koja se nalazi u Topčiderskom parku. U filmu su prikazani parkovi Beograda, ali i Avala. 

izložba

Alo.rs/ Masanori Jošida

 

 

Aleksandar Nišević iz Udruženja "Čuvari Ognjišta"  ističe da kultura i tradicija idu ruku pod ruku. 
- Mi smo udruženje koje upravo neguje sve ono što je krasilo stanovništvo ovog podneblja kroz vekove. Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije koje je prepoznalo važnost i Slavica Stefanović kao jedan izuzetan, jedinstven autor na ovim našim prostorima kada su ovakvi projekti televizijske prirode u pitanju dali su ogroman doprinos.Ovoje  nešto što će i za Čuvare Ognjišta ostati za buduće generacije i našoj deci, koja će jednog dana biti ponosna na svoje roditelje koji su u ovome učestvovali- kaže Nišević i dodaje:
 Ako zaboravimo na prošlost, ne možemo računati na budućnost, moramo negovati ono što je u našem genu.

izložba

Alo.rs/ Masanori Jošida

 

  Predstavnik Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Uglješa Babić istakao je da je  očuvanju kulture sećanja kroz vekove, o ratnim i vojnim memorijalima, ne samo u zemlji, već i širom sveta misija od najvećeg značaja. 

 Moramo da shvatimo upravo značaj te kulture sećanja za svaku državu, a posebno za Srbiju, koja baštini bogatu istoriju oslobodilačkih borbi. Spomenici nisu samo kamene građevine ili artefakti iz prošlosti, oni su svedoci jednog vremena i istorije jednog naroda.Spomenici su indikatori vrednosti važni u procesu stvaranja kolektivnog identiteta a spomeničke slike jednog društva su odnos zvaničnog sećanja na prošlost - istakao je Uglješa Babić 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading