kamenac
Foto: Alo/Prinstcreen/Instagram / bekaton1

Jedan od najvećih potrošača električne energije u našem domaćinstvu je bojler. Večita je dilema da li ga treba gasiti ili paliti po potrebi da bismo uštedeli struju, međutim, malo je poznato da postoje i trikovi koji mogu uticati na smanjenje potrošnje električne energije, a samim tim i manje račune. Ali ima još jedna stvar zbog koje bojler arči struju, a da ga nismo ni svesni.

Bratislav Kostić, koji na svom Instagram profilu deli savete za kućne majstorije, objasnio je da neredovno čišćenje kamenca iz bojlera dovodi to povećanja računa za struju. Osim toga, nagomilani kamenac može da bude i opasan, jer može da dovede do strujnog udara, o čemu smo pisali nedavno.

 

 

Bojleri su jedni od najvećih potrošača struje u domaćinstvu, međutim, redovno čišćenje grejača od kamenca i podešavanje termostata na manji stepen grejanja može smanjiti potrošnju struje i do 30 odsto. Čim čujete zujanje i šuštanje u bojleru, znak je da ga treba što pre očistiti!

Kako objašnjava majstor Branislav Kostić, a prenosi Blic, nagomilani kamenac na grejačima posebno jede električnu energiju, a da biste ga se rešili prvo morate ispustiti vodu iz bojlera.

Na svom Instagram profilu on je i detaljno pokazao kako izgleda proces čišćenja kamenca i koliko to nije ni malo lep prizor.Nakon što ispustite vodu iz bojlera, skida se grejač i čisti se kamenac iz bojlera, što prema savetima Kostića, možete uraditi i kutlačom. Posle toga neophodno je isprati i kazan, i ukoliko je kamenac "pojeo grejač" zameniti i njega za novi ili očuvaniji.

Prema savetima servisera kućnih aparata od broja članova domaćinstva, ali i od namene bojlera zavisi kako ga treba koristiti.

 

 

Broj članova domaćinstva igra veliku ulogu u štednji električne energije. Samci i parovi mogu uštedeti energiju i novac paljenjem bojlera samo kada je potrebno, dok veće porodice više koristi imaju od stalnog uključivanja bojlera.

Takođe, ukoliko se bojler koristi samo za tuširanje, bolje je paliti ga povremeno, dok, ukoliko se koristi i u kuhinji bolje će biti da ga ređe isključujete, savetuju serviseri, a prenos portal "Krstarica".

Podešavanje termostata može sprečiti stvaranje kamenca
Prema savetima majstora, i podešavanje termostata može sprečiti stvaranje kamenca. Postavljanje termostata na 55 do 60 stepeni može usporiti stvaranje kamenca, posebno u uslovima tvrde vode.

Na duže staze isplativo

Na duže staze vođenje računa o pravilnoj upotrebi električnih uređaja i na mesečnom i na godišnjem nivou možete uštedeti znatnu količinu novca, ali i doprineti očuvanju okoline kroz smanjenu potrošnju resursa.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading