Dr Goran Stevanović
Tanjug
Dr Goran Stevanović

Tanjug

Dr Goran Stevanović, Foto: Tanjug

"Uglavnom su teški pacijenti, primili maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta", rekao je Stevanović.

On je dodao da se situacija menja iz sata u sat, stižu preteški bolesnici, te da je situacija maksimalno teška i neizvesna.

Da li se pridržavate propisanih mera?

 

Stevanović je rekao i da jedna trećina pozitivnih na koronu zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

"Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primenom mera zaštite - da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja verovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu", rekao je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa decom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

"Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da deca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju", poručio je Stevanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (4)

ZAGOR

17.11.2020 18:01

Svaki dan nešto novo STARO, POMUTILI STE RAZUM NARODU?!

miloss

17.11.2020 20:00

"..Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja.." - Zamolio bih doktora da objasni jednu bitnu stvar - da li se ova 2 "pouzdana pokazatelja" javljaju samo na pocetku infekcije ili traju sve do izlecenja.

Kaca

18.11.2020 00:27

Moj muz izgubio cula a Negativan,ja sve ok otisla zbog njega i Pozitivna.Toliko o tome

profesionalac

18.11.2020 04:24

Dobro nam se vratio dr u kog imamo najviše poverenja.