Herceg
Printscreen/Facebook
Herceg

Printscreen/Facebook

Herceg, Foto: Printscreen/Facebook

Herceg je prelepi beli konj za jahanje koji učestvuje u terapiji dece i mladih sa invaliditetom, neko ko je godinama pružao ljubav. On se nedavno razboleo i otkriven mu je maligni tumor.

Konj Herceg je na tretmanima već mesec dana, uz redovni veterinarski nadzor. Kada se desio akutni problem, krvarenje, odlivi, slabost, prvih sedam dana je morao da bude stabilizovan terapijom. Potom je veterinar izvršio manju intervenciju. Herceg je privremeno uspavan i urađeni su mu brisevi i biopsija. Onda je došao veterinar i izvršio manju intervenciju, privremeno uspavljivanje, briseve i biopsiju.

- Usledili su nalazi briseva esherihije i stafilokoke u velikom broju i druga terapija. Posle devet dana stigli su nalazi biopsije - maligni tumor. Veterinar se konsultovao sa kolegama iz inostranstva i rezultat konsultacija bio je da je moguće operisati konja sa ovakvom dijagnozom. Naravno svi su se ogradili jer se ne zna šta će se zateći kada ga otvore i kada započnu intervenciju. Nama je apsolutno jasno da niko ne može sa 100 odsto sigurnošću da kaže ishod. Svi će dati sve od sebe - priča za "Telegraf" Maja Dunović iz udruženja "Ljubav vera nada".

Herceg

Printscreen/Facebook

Herceg, Foto: Printscreen/Facebook

Urađena mu je krvna slika i biohemija, rezultati su relativno dobri. Verovatno nema metastaza, ali se, opet, ništa ne može znati sa sigurnošću dok ne započne intervencija. Herceg je na novoj turi terapija. Svaki dan dolazi veterinar iz okolnog mesta i opservira konja.

- Operacija se odlaže zbog loših vremenskih uslova. Šokantno je da u seloj Srbiji nema operacione sale za konje i sve se odvija kod vlasnika u dvorištu. Kako je kiša i hladno, a konj mora da bude u lezećem položaju, poželjno je da bude 20 stepeni. Neka prognoza za ponedeljek je 17 stepeni, pa je to za sada jedan od datuma. Čeka se samo jos odgovor druga dva hirurga da li su im slobodni termini - dodaje ona.

Kako kaže, zahvat je "veoma složen, prava retkost", te u proces mora da bude uključeno više stučnjaka. Članovi udruženja "Vera ljubav nada" odrasli i mladi sa invaliditetom svaki dan su u Šajkašu, dežuraju i brinu o konju.

- Važno je da je štala stalno čista, tako da se svi trude da daju svoj doprinos. Neko čisti štale, neko čisti konja, neko ga šeta, neko hrani - objašnjava.

Kako kaže, Herceg im je veoma dragocen.

- Svih ovih godina pokazao se kao fantastičan u terapiji sa mladima sa invaliditetom, ali i u radu sa decom redovne populacije. Ono što je vredno kod ovog konja jeste njegovo ponašanje, mirnoća, način rada sa decom i mladima. Nikada nije imao ni jedan ispad, nikada se nije pomerio, fantastičan konj. Pokazao se tokom svih ovih godina - dodaje ona.

Udruženju je cilj da ga sačuva i izbori se za njegov život.

- Ovaj konj možda nije najlepši, ali je najdivniji na svetu. Konji za terapiju se u Nemačkoj školuju sedam godina i to košta 50.000 evra. Herceg je takav sam po sebi, kao da se školovao u Nemačkoj. Koje god dete ili osobu da stavite da jaše ili da se radi hipoterapija, on će to savršeno odraditi. Omiljen je i kod dece i mladih sa invaliditetom, ali i dece i mladih redovne populacije - zaključuje Maja.

Hercegu će i posle operacije biti potrebne terapije, previjanja, dolasci veterinara, kontrole i pojačana ishrana, vitamini, lekovi, kreme. Svi koji žeče da pomognu, novac mogu da uplate na račun Poštanske štedionice 200-3295710101981-43, a kao primaoca da navedu Poljoprivredno socijalnu zadrugu Filipus Šajkaš.