Grejanje, radijator
privatna arhiva
Grejanje, radijator

privatna arhiva

Grejanje, radijator, Foto: privatna arhiva

Svaki novi stan koji se izgradi moraće da ima ugrađen merač toplotne energije na svim radijatorima i bojlerima, stoji u predlogu novog zakonskog rešenja. Na ovaj način, uz pomoć uređaja čija ugradnja će biti obavezna, meriće se količina grejanja i topla voda u stanovima.

Svaki investitor prilikom izgradnje nove zgrade imaće ovu obavezu, a u suprotnom, slede paprene kazne od 150.000 do čak 800.000 dinara. Upravo zbog novih troškova gradnje, predviđa se da će doći novog, dodatnog skoka cene kvadrata stanova u Srbiji, kako bi se pokrila cena merača.

NOVI ZAKON 

Iz Ministarstva energetike navode da su zakonom jasno precizirani energetski uslovi za investitora. To znači, u objektima u kojima postoji sistem za toplu vodu ugradiće se posebni uređaji za merenje količine toplotne energije za svaki deo zgrade i stana, kao i aparat za regulaciju toplotne energije za svako grejno telo.

- Definisano je opremanje novih zgrada uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplotne energije objekta, uključujući i potrošnju tople vode. Ti uređaji treba da budu ugrađeni za svaki deo zgrade kao i za svako grejno telo. Ukoliko se ne ispoštuju zakonska rešenja, koja za nove zgrade važe odmah nakon stupanja na snagu zakona dok za objekte koji se detaljno energetski saniraju nakon donošenja podzakonskih akata, rok je 18 meseci od donošenja zakona, investitor će se kazniti se za prekršaj novčanom kaznom od 150.000 do 800.000 dinara - kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sve ovo doneto je jer u Srbiji 30 posto energije “izlazi kroz prozor”, čime se nanosi šteta i potrošačima i državi. Zakon ima cilj da približi evropske standarde na srpske prilike i da pokuša da spreči rasipanje energije.

Radijator Grejanje

Shutterstock

Radijator Grejanje, Foto: Shutterstock

Svaki investitor koji gradi novu zgradu biće dužan da je opremi uređajima za regulaciju toplotne energije, mernim uređajima za svako grejno telo i tople vode. Ako detaljno energetski sanira staru zgradu, dužan je da sanira postojeću instalaciju za toplotnu energiju.

- Prema propisu koji čeka na usvajanje, država će napraviti i spisak zgrada koje zahtevaju takozvanu energetsku sanaciju i koje će, prema određenom planu, biti rekonstruisane. Izuzetak su one zgrade čije "energetsko saniranje” zbog njihovog životnog veka nije tehnički izvodljivo, jer je moguće zaštićeno kulturno dobro ili nije isplativo. U slučaju kada se detaljno energetski sanira stara zgrada investitor će je ovim uređajima opremati ukoliko je to tehnički izvodljivo i troškovno isplativo odnosno ako su ukupna predračunska izdvajanja ovih radova veća od 25 odsto vrednosti zgrade, isključujući vrednost zemljišta na kojom se nalazi - kažu u Ministarstvu.

BEZ IZOLACIJE MERAČ JE NEISPLATIV

Ipak, da bi merač zaista doneo uštedu, stan mora da ima dobru izolaciju i stolariju. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, računi mogu čak biti i skuplji nego kod grejanja bez merača. Razlog je taj što mnoge starije zgrade troše i više nego što im se naplaćuje kroz grejanje.

- Zgrade izgrađene pre 50, 60 godina nisu energetski efikasne. Zato se takvim zgradama sa lošom izolacijom ne isplati da prelaze na grejanje po utrošku.

Komentari (1)

Dragan

17.04.2021 15:55

Jedini pravilni način merenja utrošene energije je preko merača protoka i dve sonde, jedna koja meri ulaznu temperaturu vode i druga koja meri izlaznu temperaturu vode. Postoji tačna termodinamička jednačina kojom se definiše utrošena energija svi ostali načini su pogrešni. Da bi to bilo moguće stambene jedinice moraju na mrežu da su povezani paralelno tj. da je svaki stan direktno povezan sa dolaznom i odlaznom cevi, a ne redno kao danas kad cevi idu iz stana u stan.