Vojna vežba
MO

Desatni napad potpomugnut pešadijom na našu zemlju dogodio se danas u Orešcu i na prvi pogled delovalo je da će neprijatelj potisnuti naše odbrambene snage. Počeo je da nadire i juri ka centru mesta, ne sluteći da upada i dobro pripremljenu zamku zvanu "Odgovor 2021".

Neprijatelje koji su silovito prodirali su sačekale naše specijalne snage vojske i policije pa je usledila i bliska borba.

Pripadnici Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a i ljudstvo iz Vojske Srbije iz sastava Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uspeli su da se odupru prvom naletu i odmah da izvedu kontra napad. Srpski sokolovi su neprjijatelje gonili do granica naše zemlje. U akciji je učestvovalo oko 1500 pripadnika koji su juče imali generalnu probu pred združenu vežbu.

Kako navode u VS i MUP, reč je o vežbi čiji je cilj provera sistema odbrane da odgovori na ugrožavanje bezbednosti države i građana.

Vojna vežba

MO

Vojna vežba, Foto: MUP

Vežba "Odgovor 2021" ima cilj da sinhronizuje dejstvo vojske i policije u određenim kriznim situacijama. Vežbe će biti održana na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" u subotu, u prisustvu najvišeg državnog i vojnog rukovodstva. Pored obučenosti i visokog nivoa sinhronizacije, će biti predstavljena i efikasnost dejstva dela najsavremenijih sistema naoružanja koje koristi Vojska Srbije, a sve to moći će da se prati preko malih ekrana.

Pukovnik policije Vladan Mirković iz Specijalnih antiterorističkih jedinica istakao je da je specifičnost ove vežbe što će biti prikazano učešće svih specijalizovanih grupa koje su sastavni deo specijalnih vojnih i policijskih jedinica.

- Gledaćemo dejstvo snajperskih parova specijalnih snaga na daljinama od 100 do 1.100 metara, učešće vodiča službenih pasa koji će upotrebiti specijalno obučene službene pse za napad, gledaćemo rad timova za blisku borbu u saradnji sa specijalistima za minsko-eksplozivna sredstva koji će koristiti specijalna sredstva za odvraćanje pažnje i pravljenje prolaza u unutrašnjost objekta - rekao je Mirković.

Prema njegovim rećima u vežbi učestvuju i desantni timova za blisku borbu iz helikoptera H-145 uz korišćenje specijalnih konopaca, kao i različite vrste evakuacije pripadnika specijalnih snaga sa terena po završetku angažovanja.

Pored toga, kako kaže, videćemo specijalni padobranski desant pripadnika specijalnih snaga u punoj borbenoj opremi sa visine od 2.000 metara i različite vrste helikopterskog desantiranja – ronilački parovi koji će se desantirati iz helikoptera tipa "gazela" u vodu, izviđačka i protivdiverzantska upotreba ronilačkih parova i protivterorističkoj borbi.

Sagovornik iz Vojske Srbije. brigadni general Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije, rekao je da je cilj vežbe prikazati sposobnost naših snaga.

- U završnici Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" pripadnici Vojske i Policije Republike Srbije će u subotu na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" prikazati sposobnost da brzo i efikasno osujete svaku oružanu akciju usmerenu protiv naše zemlje i njenih građana. Javnost će imati priliku da se uveri u moć i efikasnost dejstva jedinica Vojske Srbije i da se uveri da ulaganje u opremanje i modernizaciju itekako ima smisla i svrhe. Oko 200 vojnika i 100 policijaca, pre svega pripadnika specijalnih jedinica, realizuje zadatke na izvođenju sinhronizovanih dejstava u antiterorističkim akcijama, što će u subotu moći da se vidi na "Orešcu", gde oko 200 vojnih i 100 policijskih specijalaca već nekoliko dana aktivno uvežbava, dok će na "Pasuljanskim livadama" moći da se vidi dejstvo aviona, helikoptera, savremenih artiljerijskih i raketnih oruđa i borbena vozila Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i Žandarmerije - rekao je za "Alo!" brigadni general Miroslav Talijan.