Crkva Ružica
Alo!/Dejan Briza
Crkva Ružica

Alo!/Dejan Briza

Crkva Ružica, Foto: Alo!/Dejan Briza

Crkva Ružica je koja se nalazi na Kalemegdanu, ušuškana ispod Zindan - kapije je najstarija crkva u prestonici.

Sadašnja crkva Rođenja Presvete Bogorodice (Ružica) ima burnu i bogatu prošlost. Nekada je bila barutni magacin koji je pretvoren u vojnu crkvu negde oko 1867. godine. I dalje nije poznato ko je i kada sagradio, umesto crkve srušene u turskom periodu.

U doba despota Stefana Lazarevića postojala je stara crkva istog imena, koju su Turci pri osvajanju Beograda 1521. porušili. Crkva Ružica ozidana je od kamena i sa zvonikom priljubljena uz samu Beogradsku tvrđavu.

Detalj koji je svima posebno zapao za oko prilikom posete jeste figura srpskog viteza iz doba cara Dušana, koja je postavljena ispred crkve.

Ispred bočnog, glavnog ulaza u crkvu, od 1924. stoji “bronzana straža” – desno je srpski srednjovekovni vitez cara Dušana, levo srpski pešadinac iz Prvog svetskog rata.

Tokom Prvog svetskog rata crkva je teško oštećena, a 1925. godine je ponovo osveštana nakon kompletne restauracije zahvaljujući prilozima Beograđanki čiji su članovi porodice učestvovali u ratovima za oslobođenje.

Izrezbareni ikonostas je uradio Kosta Todorović, a ikone na njemu naslikao je romonah Rafailo Momčilović. Unutrašnjost krase tri lustera (polijeleja) napravljena od istrošenih čaura, topovske municije, oficirskih mačeva i vojničkih kubura vojnika sa Solunskog fronta.

Pored ovih statua, ono što crkvu Ružica čini jednom od najjedinstvenijih na svetu jeste luster izgrađen od austrougarskih granata, puščanih i pištoljskih metara i srpskih oficirskih sablja.

Mnogo toga je naime, urađeno od oružja, a ukrasi na lusterima su, ništa drugo do – pravi kuršumi.

Pročitajte: