Sava Terzić i njegov unuk Ivan, takmičenje u tucanju
M.O.
Sava Terzić i njegov unuk Ivan, takmičenje u tucanju

M.O.

Sava Terzić i njegov unuk Ivan, takmičenje u tucanju, Foto: M.O.

Atmosfera neizvesnosti u borbi tucanja uskršnjim jajima ključala je usportskoj hali u Mokrinu. Dok mu oči sijaju, četvorostruki šampion „Tucanijade“, Sava Terzić, strpljivo pozira sa peharom i pobedničkim jajetom, a na licu mu se vidi istinska sreća, jer nije mala stvar istovremeno doneti dve titule u porodicu.

-Srce mi je puno, presrećan sam i što je moj unuk Ivan pobedio danas. Prethodne titule osvojio sam ’96, ’97, 2017. i danas. Kao i svake godine, jaja sam počeo da biram od Sv. Nikole i to od koka isključivo iz našeg dvorišta. Bitno je da su kokoške domaće rase i da nose jaka jaja-kaže Terzić senior.

Od 16 finalista, sa prikrivenim nervoznim osmehom, veliko očekivanje obistinilo se dedi i unuku. Interesantno je i da je dečakov deda sa majčine strane, Živica Blažić, takođe četvorostruki šampion.

-Tata i deda su mi odabrali pobedničko jaje. Držali smo ga u stražnjoj sobi u hladovini-kaže petogodišnji Ivan.

Uz ozbiljan izraz lica takmičara i žirija, fokusirani na važan čin, u deliću sekunde sve je bilo poznato. -Ove godine se za „Tucanijadu“ prijavilo oko 90 takmičara, od kojih je 60 u kategoriji seniora. U sportskoj hali prisutni su samo takmičari i sudije, sve drugo je isto. Korona je uzela „danak“, pa se i manji broj takmičara prijavio. Uglavnom su došli iz Mokrina, Kikinde, Novog Sada, troje iz Republike Srpske koji su sa nama već prethodnih 20 godina, ali i iz Švedske-kaže Živica Terzić, predsednik takmičarske komisije i otac šampiona Ivana.

Mokrinska svetkovina koja se više od ti decenija održava na Uskrs, ugostila je na hiljade putnika namernika iz zemlje i inostranstva. Pre epidemije korone i prošlogodišnje pauze, dolazili su ovde gosti iz daleke Australije, Švedske, Japana, Kanade, Nemačke...

Stroga pravila

Oni bolje upućeni u mokinske prilike znaju da je ulazak u finale znak da si prošao selekciju gušću od sita, pod budnim i oštrim okom žirija Akademije i

Instituta za biranje tvrdih jaja koji i najmanji pokušaj podvale osujete bez izuzetka i greške.

-Stroga pravila nalažu presecanje pobedničkog jaja mačetom, da se dokaže da je kokošije i da ničim nije ojačano. Jednu polovinu pojede šampion, a drugi deo predsednik žirija. Odabrani favoriti pre prvenstva strogo se čuvaju pod ključem, u specijalno napravljenom sefu i pod ključem-objašnjava Živica Terzić.