Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da će morati da dođe do obustave vakcinacije usled nedostatka „Fajzerovog“ cepiva. S druge strane njihov premijer Plenković tvrdi da imunizacija stanovništva neće biti obustavljena, već da je situacija normalna, s obzirom na to da je vreme za revakcinaciju.

- Uspećemo da vakcinišemo drugom dozom sve koji su primili prvu, ali ćemo morati da obustavimo imunizaciju, jer nemamo dovoljno „Fajzerovih“ vakcina - rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba.

Anketa:

Da li ste se vakcinisali?

 

Dodao je da je i kompanija „Moderna“ isporučila određenu količinu vakcina, ali da je Hrvatska juče obaveštena da će se kasniti sa novim isporukama.

- Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija, jer su nam na početku dali veće količine, koje se sada smanjuju - rekao je Capak.

Ništa bolje nije ni u Mađarskoj. Tamošnji premijer Viktor Orban upozorio je Brisel da "Mađarima treba vakcina, a ne objašnjenje" jer se dostavljanje cepiva odlaže, a stanovništvo postaje nestrpljivo.viktor orban

Viktor Orban, Aleksandar Vučić

EPA

Viktor Orban, Aleksandar Vučić, Foto: EPA

On je napomenuo da će ta zemlja da napravi fabriku za proizvodnju vakcina u Debrecenu, što će mnogo značiti u budućnosti jer će otkloniti probleme koje sada imaju.

Tiodorović: U Srbiji do juče vakcinisano 119.711

U Srbiji je do juče u 15 sati vakcinisano 119.711 osoba, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da se taj broj povećava iz sata u sat.

Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

On je na konferenciji za medije rekao da je u poslednja 24 sata testirano 10.638 ljudi i da je pozitivno na virus korona 1.709 osoba, te da je za 24 sata umrlo 19 pacijenata, tako da se broj preminulih popeo na 3.849 osoba od početka epidemije.

U Srbiji sve ide po planu

Dok komšije grcaju i za uspešnu imunizaciju se još uvek uzdaju u božju pomoć, Srbija se ipak oslonila na dobre političke poteze. Kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, o tome se mislilo čim su proizvođači vakcina počeli da razvijaju svoja sredstva.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Plenković pokušava da smiri strasti

Hrvatski premijer Andrej Plenković „ublažio“ je Capakovu izjavu i rekao da neće biti obustave vakcinacije.

- Ne zaustavlja se cepljenje. Nego imamo fazu docepljivanja, otprilike 21. dan od prve doze. Trebali biste primiti drugu. Kako je cela dinamika isporuka cepiva, normalno da će HZJZ voditi računa o kalendaru da bi svi koji su primili prvu dozu dobili i drugu - rekao je Plenković.