Goran Belojević
RTS/Printscreen
Goran Belojević

RTS/Printscreen

Goran Belojević, Foto: RTS/Printscreen

– Maska se dosta vlaži prilikom nošenja, pritom se često podiže i spušta, čime dolazi do rizika da bakterije sa ruku prenesemo na lice. Takođe, kupuju se svaki dan, jer maska treba da se menja na svakih tri do četiri sata, i tako se troši puno novca na kupovinu – ističe dr Belojević.

BOLJE VIZIR, NEGO MASKA

Profesor Medicinskog fakulteta navodi da maske treba da nose samo zdravstveni radnici, i to u kombinaciji sa vizirom, dok građa- ni i druga zaposlena lica treba da nose isključivo vizir kao zaštitu protiv kovida-19.

– Srpski medicinari nose pogrešne, nekvalitetne maske. Najbolja, naj-kvalitetnija i najefikasnija je maska sa oznakom „n99” koja poseduje vrhunski profesionalni standard. Nije bitan proizvođač, bitna je oznaka. Ipak, bez obzira i na to, prednost dajem viziru, koji omogućava normalan život. Predlažem da se potpuno ukinu maske i da se uvedu viziri jer sa njima ljudi mogu da sede u restoranima, mogu nesmetano da piju kafu i da ručaju – kaže dr Belojević.

Naš sagovornik dodaje da pripad- nice ženskog pola imaju osetljiviju kožu nego muškarci, pa da su zato podložnije različitim gnojnim oboljenjima.

– Šta god držite u kontaktu sa kožom lica, to područje će kad-tad biti kontaminirano, odnosno osetljivo. U tom smislu vizir ima apsolutnu prednost. Maska onemogućava rad osobama koje rade u kuhinjama, gde je vlaga, dim. Konobari, muzičari i pevači treba da nose vizir – zaključuje profesor Medicinskog fakulteta.

MASKA PROVOCIRA GLJIVICE I PARAZITE

Maske za lice moraju čvrsto da pri- janjaju na lice, naročito u predelu nosa kako bi osigurale maksimalnu zaštitu, a što je maska čvršća, pritisak trenja je veći na kožu. Spec. dermatovenerolog dr Ivana Vuč ljić kaže za Objektiv da upravo zbog toga medicinske maske izazivaju upalu koja najčešće dovodi do bola i infekcije.

– Maske su neophodne kako bi sprečile širenje zaraze, ali s druge strane, nošenje maski duži vremen- ski period stavlja pojedine ljude u rizik zbog pojave problema sa kožom. Zbog prečestog nošenja maski stvara se vlažno okruženje i lako dolazi do bakterijskih infekcija i parazita. Promene su najčešće perioralno u vidu crvenila, peckanja i svraba. Poseta dermatologu u tom slučaju je obavezna – objašnjava sagovornica.