Predrag Kon
Printscreen/ RTS
Predrag Kon

Printscreen/ RTS

Predrag Kon, Foto: Printscreen/ RTS

U protekla 24 časa, u Srbiji je zabeležen blagi porast novozaraženih. Od testiranih, ukupno 6.194, pozitivno je 79 osoba. Preminulo je dvoje obolelih. Na respiratorima je 20 pacijenata.

- To je negde 1,2, blizu 1,3 odsto. To jeste skok i, iskreno da kažem, ne iznenađuje me. Ipak, rano je to reći za samo jedan dan, ali treba biti svestan da sve zavisi direktno od nas - rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS.

Najveći skok beleži jug zemlje.

- Leskovac, delimično i Vranje, biće od interesa za praćenje, jer se tamo radi o velikim organizacijama, fabrikama, kao što je ‘Jura' u Leskovcu sa 2.850 radnika, koje ćemo narednih dana testirati kompletno i utvrditi kakva je situacija kod njih - ističe epidemiolog Branislav Tiodorović.

Epidemiolog Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje Vranje kaže da su ekipe Zavoda stalno na terenu, a preduzete su mere da jedna fabrika prestane da radi.

- Oni će prestati da rade naredne dve nedelje, kolika je inkubacija za ovu bolest. U drugom privatnom preduzeću vrše se ispitivanja, traženja novih obolelih - dodaje Stanković.

Ukoliko u narednih desetak dana broj novoobolelih počne naglo da raste, mogle bi ponovo da se uvedu restriktivne mere, ocenjuju epidemiolozi.

- Ako bi se to podiglo na preko dva odsto, čak i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast - ističe Kon.

Vlada je odlučila da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ukoliko nemaju urađen test, moraju 14 dana u samoizolaciju.