Mlekomat u u Čajetini
RINA
Mlekomat u u Čajetini

RINA

Foto: RINA

Poljoprivrednik Milovan Ninčić iz čajetinskog sela Branešci pronašao je način da unovči svoj težak rad i kako kaže, nije se pokajao jer je za prvih pola meseca od postavljanja prodato skoro 1.000 litara mleka.

- Tokom 24 sata kupcima je dostupno sveže, domaće i punomasno mleko. Ovaj potez se pokazao kao pun pogodak jer je potražnja sve veća. Kapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, ono što ostane mi svako veče istočimo, skuvamo i dalje prerađujemo u našem domaćinstvu, a onda sipamo novo koje smo tek pomuzli - izjavio je Milovan za RINU.

Ovaj zlatiborski domaćin na farmi ima sedam krava, od kojih šest koristi za mužu. Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru Čajetine predavao je mleko Poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor" i na taj način prodavao dnevno oko 60 litara, a sada je ta količina skoro duplo veća. Cena po litru je 80 litara, a o kvalitetu onoga što se naparavi na zlatiborskim pašnjacima izlišno je govoriti.

- Aparat je kupljen u Italiji i jedini je ovakve vrste u Srbiji. Kad se sve sabere koštao je oko 15.000 evra. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše. Kupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva - kaže Milovan.

Da bi ovaj mlekomat počeo sa radom morali su se ispuniti svi potrebni uslovi i standardi, ali i dobiti dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija.

Ukoliko se posao nastavi ovakvom dianamikom Milovan planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: