Milika Ašanin
Alo.rs/ Dejan Briza
Milika Ašanin

Alo.rs/ Dejan Briza

Milika Ašanin, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Zdravstveni radnici širom sveta već više od godinu dana hrabro rade na zaustavljanju pandemije virusa korona.

Direktor Kliničkog centra Srbijce (KCS) dr Milika Ašanin je rekao da je u toj klinici od marta zbrinuto oko 7.000 kovid pacijenata.

- Od marta u kovid sistemu KCS zbrinuto oko 7.000 kovid pacijenata, a pregledali smo vezano za kovid oko 60.000 pacijenata. Što se tiče nekovid dela, oko 300.000 ambulantnih pregleda i oko 50.000 urgentnih pregleda bolesnika - naveo je.

Direktor bolnice istakao je i da su bili suočeni sa brojnim poteškoćama zbog velikog broja pacijenata, pa se to odrazilo i na nekovid pacijente, u smislu organizacije.

Naveo je i zabrinjavajuće podatke o tome kako je epidemija uticala na zdravlje građana, odnosno kakve su posledice epidemije.

- Jedna teška epidemija kao što je kovid epidemija uticala je na potpuno drugačiji pristup lečenju pacijenata, morali smo u mnogo segmenata da se reorganizujemo. Bolnice su ulazile i izlazile iz kovid sistema, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije, sve je to uticalo na naše mogućnosti i ograničenja u radu. Izdvaja se jedna grupa bolesti koje su i najčešći uzrok umiranja u Srbiji. Recimo, za kardiovaskualrne bolesti smo morali da povećamo broj pacijenata lečenih na interventnoj kardiologiji, morali smo da povećamo lečenje pacijenata koji boluju od cerebrovaskularnih bolesti, od šloga. Tu mogu da pomenem bitan podatak, recimo mi smo u ovoj godini epidemije od marta 2020. do danas imali oko 300 pacijenata sa cerebrovaskularnim šlogom. Svaki treći pacijent nam je bio u Sali i lečen mehaničkom tromboektomijom, to je povećanje u odnosu na prethodnu, 2019. godinu, skoro za 20 odsto - objasnio je dr Ašanin.

kovid korona zaštita maske zaštitna odela bolnica

Tanjug/AP

kovid korona zaštita maske zaštitna odela bolnica, Foto: Tanjug/AP

I lečenje maligniteta je ove godine povećano.

- U Srbiji svaki peti čovek umire od malignih bolesti, tu smo morali da uložimo dodatne napore da odgovorimo na lečenje bolesnika sa malignim bolestima. Povećali smo rad u dnevnim bolnicama, organizovali rad konzilijuma. Na X nožu u 2019. imali smo 2.620 pacijenata ili 3.100 tretmana. U 2020, godini epidemije, imali smo porast na 943 pacijenta i na više od 5.100 tretmana - naveo je on.

Dr Ašanin navodi da je u bolnicama, što se tiče kovid pacijenata, sada manji pritisak, ali da nikako ne smemo da se opustimo.

- Definitivno je trend bolji nego što je bio, ali već danima se održava za nas ne baš najbolji broj ležećih pacijenata, na respiratorima, pa čak i umrlih. Još jednom upozoravam na oprez, ne smemo da se opustimo. Što se tiče naših brojeva, oni su se ustalili između 130 i 150 pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike, imaju između 80 i 90 hospitalizovanih pacijenata. Što se tiče Batajnice, kao najveće kovid bolnice, tu imamo u ovom momentu 421 hospitalizovanog, 57 u jedinicama intenzivne nege i 40 intubiranih. Ali, oni su juče primili i 48 novih pacijenata - zaključio je.

PROČITAJTE JOŠ: