Goran Belojević
RTS/Printscreen
Goran Belojević

RTS/Printscreen

Goran Belojević, Foto: RTS/Printscreen

Bolest desni, paradentoza, i te kako može da bude krivac za razvoj teže kliničke slike kod onih s kovidom-19, a upravo ovi pacijenti su, prema istraživanjima, superprenosioci zaraze, posebno ukoliko im desni krvare duži vremenski period. Šef Katedre za higijenu beogradskog Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević kaže  da je oralno zdravlje slika celokupnog organizma, te da kod onih koji su inficirani virusom i najmanji upalni proces može biti fatalan po život.

Prema njegovim rečima, kovid-19 izaziva zapaljenje svih organa, a od otpornosti organizma zavisi kakve će posledice ostaviti.

– Ukoliko je pacijent pozitivan na koronavirus a ima paradentozu, velika je verovatnoća da će se zapaljenje širiti i obuhvatiti cela usta, a zatim se kroz creva razvijati u jetri, plućima, bubrezima, mozgu. Ništa neobično. Deluje strašno, ali virus je takav. On ne ostaje na jednom mestu, nego ide dalje i traži gde će da udari – objašnjava dr Belojević.

KARIJES JE TEMPIRANA BOMBA

Govoreći o bolestima zuba, dr Belojević navodi da karijes može napraviti pravu eksploziju u celom organizmu.

– Karijes kao hronično oboljenje napreduje progresivno i dovodi do razaranja zuba. Tu su odmah ugroženi desni i zapaljenje cele usne duplje može napraviti veliku štetu. Do desni virus dolazi krvlju. Dolazi i lokalno, a to je u sklopu multisistemskog procesa koji obavezno obuhvati pluća – ističe dr Belojević.

NAJVIŠE SE UMIRE OD ZAPALJENJA PLUĆA

Dr Belojević ističe da su pacijenti koji su bili zračeni ili su trenutno na hemioterapiji podložniji razvoju i širenju infekcija.

– Korona je multisistemski zapaljenski proces. U sklopu njega, pacijenti koji su se već lečili ili koriste kortikosteroide mogu razviti teži oblik bolesti. Zapaljenski procesi u ustima koji se javljaju nakon zaražavanja su i te kako prisutni, ali ipak najviše stradaju pluća – naglašava naš sagovornik.

POSLE KORONE SE SUŠE USTA

Stomatolog dr Marija Dujevski objašnjava za Objektiv da joj se poslednjih dana javljaju  pacijenti koji su preležali koronu, a koji se susreću s novim problemom u usnoj duplji.

– Pacijenti imaju probleme sa suvoćom usana, ali i usne duplje, jer imaju manjak pljuvačke. Javljaju im se i peckanje i žarenje jezika. Ostaje da vidimo koliko su ove posledice zaraze opasne – kaže naša sagovornica.

PARADENTOZA I KORONA DOVODE DO SMRTI

Studija koja je nedavno objavljena u američkom časopisu Džornal ov klinikal periodontolodži pokazala je da je kod pacijenata sa bolestima desni veća verovatnoća da će razviti ozbiljnije simptome kovida-19.

PROČITAJTE JOŠ: