Milanko Šekler
Printscreen/ RTS
Milanko Šekler

Printscreen/ RTS

Milanko Šekler, Foto: Printscreen/ RTS

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da novi soj korona virusa ne izaziva opasnije i teže kliničke slike, prema podacima do kojima su došli naši lekari.

- Može da se kaže, za novi soj virusa, da se lakše prenosi - rekao je on.

Dr Šekler je u emisiji rekao da je epidemija oslabila, ali ne i sam virus, te ima iste osobine koje je imao i pre 4 meseca. On navodi da je epidemija oslabila, ali da treba biti oprezan.

Proces vacinacije i delovanje vakcine

- Dug je put do momenta da se odahne. Od prve vakcine, kada se ona primi, to je organizmu znak za uzbunu. Limfociti krenu na to mesto gde je aplicirana vakcina, krenu da obrađuju to što je ubrizgano da vide šta je to što je strano organizmu jer ga prepoznaju kao nešto strano i opasno. Onda imuni sistem počinje da obrađuje, korak po korak, taj antigen, šalje signale ćelijama. To je kao velika fabrika gde se zna svaki radnik, na kojoj traci radi, u kojoj proizvodnji, gde su magacini, šta treba od materijala. Tu kreće proizvodnja antitela i mobilizacija celog imuniteta, da se diže broj limfocita koji treba da napadaju to nešto što je tuđe našem organizmu - objasnio je doktor.

Milanko Šekler

Printscreen/ RTS

Milanko Šekler, Foto: Printscreen/ RTS

Dr Šekler je naglasio da taj proces počinje od apliciranja vakcine i da već sutradan organizam počinje da umožava to nešto i to ide eksplozivno, kao i da se proizvodnja antitela samo povećava. Već sedmog dana je to prepoznatljivo, a desetog može i laboratorijski da se dokaže.

- Kada prođe 2 nedelje raste, a posle 3 nedelje je dostiglo neki zavidan nivo. Baš u 3. ili 4. nedelji se dodaje druga doza vakcine da bi se dobio isti efekat kao za ovo prvo, što se sada već kreće sa nekog nivoa koji je sada postignut, ali on nije dovoljan da bio bio zaštitni i da garantuje da čovek neće da se inficira. Aplikacijom nove količine antigena se antitela dižu u nebo i tada kreće organizam uhodano da radi jer zna šta treba da proizvodi i samo ga nova vakcina diže taj zaštitni imunitet. Obično kažem, iz nekog ličnog iskustva, da dve nedelje nakon 2. doze je to već neki nivo zaštite imuniteta gde vam se garantuje, sa velikom verovatnoćom, da ste bezbedni i da ne možete da se inficirate sa nekom kliničkom slikom - detaljno je objasnio dr Šekler.

Svaka osoba koje primila prvu dozu vakcine bi trebalo da pazi, što znači da nosi masku, poštuje distancu, pere ruke redovno, kao da nikada nije primila vakcinu. Nema mesta za opuštanje sve dok ne prođe oko 2 nedelje od primanja 2. doze vakcine. Nijedna vakcina, kao ni ova, ne može da garantuje da se nećete razboleti, već samo da neće biti teže kliničke slike.

Dr Šekler je rekao da se vakcinisao i da je primio kinesku vakcinu i da se dobro oseća. 

Što se tiče mutacije virusa, on će po prirodi mutirati kao se ljudi budu vakcinisali i budu bili otporniji, a na pitanje kada će se sve sa koronom završiti rekao je brzo, kao što je objasnio i u prethodnom gostovanju u ovoj emisiji.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (1)

Kosta

26.01.2021 08:15

Steta sto ovaj covek nije u kriznom stabu, sve bre lepo objasni!