SISTEM JE PRENAPREGNUT Dr Stevanović: Pacijenti iz cele zemlje će se prebacivati u kruševačku bolnicu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas sastanak sa svim direktorima kovid bolnica u Srbiji, a posle sednice, javnosti se obratio direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

Goran Stevanović
Goran Stevanović, Foto: TANJUG/NIKOLA ANÐIC

On je rekao da jedan deo populacije ne prihvata nošenje maski, vakcinaciju, ni mere distanciranja.

- Kada se razbole, onda je to najveći problem koji postoji, ali moramo da shvatimo da jedan deo našeg zdravlja predstavlja našu odgovornost. Sistem je prenapregnut. Nije sve kovid, moramo da lečimo i nekovid bolesnike - istakao je on.

Kako je dodao, svako mora da napravi mali korak - da ukine sve kontakte koji nisu neophodni, ali pre svega - vakcinacija.

- Morali smo da angažujemo dodatne kapacitete u bolnicama. Pacijenti i iz Beograda će biti upućivani u kruševačku bolnicu na dalje lečenje - rekao je dr Stevanović.

On je istakao da će u narednim danima donositi dalje odluke.

- Cilj je da očuvamo kapacitete ne-kovid sistema. Uradićemo maksimalno što možemo, ali molimo da pokušamo da budemo još odgovorniji i izvinjavam se što opominjem stalno. Zahvaljujem se svima koji su se vakcinisali i koji se pridržavaju mera. Molim vakcinisane da shvate da potpuni imunitet nastaje tek dve nedelje posle druge doze vakcine - istakao je doktor.

Najviše hospitalizovanih je bilo decembra 2020. oko 11.000.

 

Povezane vesti